Začala jsem trošku experimentovat při pečení s alternativními moukami a ochucovadly, protože za posledních pár let se jich objevilo strašně moc a já zjistila, že většinu z nich nejenom neumím používat, ale ani je neznám. Akorát bych potřebovala, aby šly koupit v nějakém menším množství, protože takovýho půl kila karobu budu mít doma hodně dlouho 🙂 Ne vždycky se mi to teda podaří (nedávno například polovina jedné buchty letěla do koše, protože byla zkrátka nijaká a plný plech jsme skutečně zpracovat nezvládli). Ale tenhle ořechový koláč s karobem, hruškami a křupavými pekany, ten si určitě ještě zopakujeme.
Co je potřeba?
– 75 g ovesné mouky (či na jemno rozmixované ovesné vločky)
– 75 g mandlové mouky
– 30 g karobu
– 60 g krupicového cukru + 1 lžíce navíc
– 150 g másla
– 2 vejce
– 2 hrušky
– 1 čajová lžička prášku do pečiva (bez fosfátů)
– špetka soli
– nasekané pekanové ořechy na posypání
Troubu předehřejte na 180°C. Prošlehejte vejce s cukrem a když zesvětlají a nabudou na objemu, zašlehejte po částech změklé máslo. Suché ingredience smíchejte v misce a pomalu přimíchejte k vejcím. Vlijte do formy vyložené pečícím papírem, poklaďte na tenko nakrájenými hruškami, které posypejte zbylou lžící cukru. Nakonec posypte pekany a pečte nějakých 40 minut (otestujte špejlí). Dobrou chuť!