SWEET & SALTY

...jako život...
Dort Moučník Pro děti

Carrot cake alias mrkvový chlebíček

Po dlouhé době něco sladkého 🙂 Sice peču všelicos jednou až dvakrát týdně, ale buď jsou to takové rychlovky a jednoduchosti, které ani nestojí za bližší zaznamenání, nebo už tady dávno jsou. Co ale dělám v posledních měsících celkem pravidelně a zatím jsem si to nedala na blog, je mrkvový koláč nebo dort nebo chlebíček. Můžete z něj totiž mít cokoli z toho a to se mi na něm líbí 🙂 záleží jenom na formě a dozdobení. Navíc píďalu baví, když spolu strouháme mrkev a taky ráda sbírá prstíkem krém a to zas baví mě 🙂

Obecně nejsem proto, aby děti jedly sladké. Průmyslově vyráběné sladkosti bych jí zatím nedala, ale nemyslím si, že je dobré nepovolovat jim vůbec nic, protože až budou větší, o to víc podle mě po tom podle budou bažit. Tenhle moučník tak dělám z poměrně velkého množství mrkve a menšího množství cukru. Ale pokud máte rádi sladší moučníky, bez obav přidejte více cukru do těsta i krému.

Co je potřeba?
– 85 g hladké celozrnné mouky nebo najemno rozemletých ovesných vloček
– 85 g krupicového cukru
– 1 lžička jedlé sody
– 3/4 lžičky kypřícího prášku
– 2 lžičky perníkového koření
– 160 ml oleje
– 3 vejce
– 100 g nasekaných vlašských ořechů
– 200 g na jemno nastrouhané mrkve

na krém:
– 60 g změklého másla
– 250 g sýra Philadelphia (v nouzi lze i lučinu)
– 50 g moučkového cukru

Troubu dejte hřát na 180°C. V míse smíchejte všechny suché přísady kromě ořechů a mrkve. V menší misce prošlehejte vejce s olejem, aby se spojila. Pak je přilijte k suchým surovinám a promíchejte. Nakonec přidejte mrkev s ořechy a ještě jednou lehce promíchejte. Vlijte buď do formy na chlebíček, nebo do dortové formy o průměru 18 cm. Můžete si udělat i nízkou buchtu na plech. Pokud nemáte nepřilnavou nebo silikonovou formu, vymažte ji nejdříve máslem, já to dělat nemusím. Pečte zhruba 50 minut a zkuste těsto špejlí. Pak vyndejte a nechte na mřížce vychladnout.

Než chlebíček/dort vystydne, připravte si krém. Změklé máslo lehce prošlehejte a pak k němu přišlehejte i sýr s cukrem. Šlehejte tak 10 minut, abyste získali hladký krém, který se bude dobře mazat. Zdobení záleží na vás. Můžete korpus prokrojit, částí krému promazat a zbytek pak dát navrch, jako to mám já. Nebo můžete krém namazat jenom zvenčí a ze stran, záleží na vaší fantazii. Každopádně ale dejte dort ztuhnout do lednice, stačí na dvě hodinky, ale klidně přes noc. Ještě více zvláční a spojí se s krémem. Klasickým dozdobením jsou pak marcipánové mrkvičky, ale já ho jenom posypávám pár nasekanými oříšky. Dobrou chuť!

TIP: těsto můžete ještě vylepšit dvěma lžícemi ořechového másla, získá zase trochu jiný šmrnc 😉

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.