SWEET & SALTY

...jako život...
Dort Pro děti

Přírodní duhový dort

Krom toho, že mám dceru (to asi nešlo přehlédnout), jste možná zaregistrovali, že mám taky neteř. Ta je o pár let starší a byla prvním dítětem u nás v rodině, což ji pasovalo do role opečovávaného miminka, na kterého bylo nejvíc času. Měla zkrátka kliku, protože já jako tenkrát bezdětná tetička, jsem ji mohla hlídat a vyzvedávat ze školky co to šlo a taky jsem se o to snažila. To si ta moje holčička od žádné tety neužije 🙂 Každopádně mám ke svojí neteři speciální vztah a ráda pro ni udělám co můžu.

Před pár lety, to jí byly tak tři, možná čtyři roky, viděla u mě v nějakém časopise takový ten duhový dort, kde každá vrstva hraje jinou potravinářskou barvou. Hrozně se jí tenkrát líbil a já jsem jí v záchvatu tetičkovství slíbila, že jí ho k některým narozeninám udělám. Pár let si počkala a najednou se k sedminám vytasí s tím, že by teda chtěla ten dort, co jsem jí tuhle slíbila. Moc to nechápu, myslela jsem si, že malé děti si pamatují maximálně pár měsíců dozadu a ne celé roky, ale to evidentně není její případ 😀

Háček byl v tom, že moje švagrová chtěla, aby ten dort nebyl barvený klasickými potravinářskými barvami, ale přírodně. Což pro mě představovalo dvojitou výzvu, protože jednak dorty prakticky nepeču a druhak jsem neměla nejmenší ponětí, jak to udělám 😀 No.. nebudu napínat, nakonec se mi to podařilo (udělala jsem si dva dny předem i zkušební miniverzi, protože dort k sedminám je zodpovědnost, že jo) a po pravdě řečeno se mi vlastně líbil i víc, než jsou ty chemické barvy. Vyšel mi něžně pastelový krasavec, tak akorát pro holčičku a prý sklidil celkem úspěch, takže spokojenost byla na všech stranách 🙂

Upozorňuju dopředu, že je to trochu pracnější, protože se každá vrstva dělá zvlášť a taky příprava barev něco zabere. Já na tom strávila asi 7 hodin čistého času, ale jsem dost pomalá.. Korpus a krém je lepší připravit a sestavit den dopředu, aby se dort uležel a ráno pak jen dozdobit. Co se týče surovin na barvy, tak samozřejmě můžete vyzkoušet i jiné – určitě jde zaměnit špenát třeba za chlorellu nebo matchu, maliny za jahody, nebo šafrán za kurkumu. Já jsem vycházela z toho, co mám běžně doma a taky jsem se snažila, aby to bylo co nejmíň chuťově výrazné. Nemusíte se bát, žádná ze zelenin v korpusu nakonec cítit nebyla, jen špenát šel poznat po čuchu. Nejvýraznější chuť měly překvapivě maliny a borůvky, ale krém to všechno sjednotil a převážil. Fotky mám bohužel jen z mobilu, foťák jsem do přípravy fakt zakomponovat nezvládla 😀 Tak do toho!

 

takhle barevná byla testovací verze (neupravováno)

Co je potřeba?
na průměr dortu cca 22 cm

na barvy:
– 2 větší mrkve, nakrájené na kolečka
– 150 g mraženého špenátu
– 1/4 lžičky mletého šafránu (nebo pár blizen)
– 80 ml šťávy z borůvek (nebo 1/2 pytlíku mražených)
– 1/2 pytlíku mražených malin
– 70 ml pyré z červené řepy (zhruba polovina menší vařené řepy)

na korpusy:
– připravené vychladlé barvy
– 6×2 bílky (+ 6x špetka soli)
– 6×42 g jemného krupicového třtinového cukru
– 6×42 g mandlové mouky
– 6×12 g hladké mouky
– 6×3 g kukuřičného škrobu

na pudink:
– 4 žloutky
– 400 ml mléka
– 30 g kukuřičného škrobu
– 1 lžička vanilkové pasty
– 3 lžíce cukru

na krém:
– uvařený pudink (viz. výše)
– 400 g mascarpone
– 4 lžíce moučkového cukru
– 150 g bílé čokolády
– 100 g mletých lískových ořechů

na ozdobu:
– mandlové lupínky
– čerstvé ovoce

1) Nejdřív si připravte barvy. Každý druh ovoce a zeleniny zvlášť povařte v troše vody (mrkev nakrájenou na kolečka) a pak rozmixujte na pyré. Pyré přeceďte přes jemné sítko a pak svařte na co nejhustší konzistenci. Dejte ale pozor, abyste to nepřipálili – třeba borůvky se přepálí poměrně snadno. Čím hustší se vám to povede, tím méně vám to zředí bílky. Nechte všechna pyré a šťávy vychladnout. Šafrán zalijte lžící teplé vody a až se prášek rozpustí, nebo blizny pustí barvu, také ho ještě maličko svařte a nechte vystydnout.

2) Uvařte pudink. Promíchejte polovinu mléka a cukr a nechte zahřát těsně pod bod varu, dokud se cukr nerozpustí. V misce smíchejte ostatní suroviny a když je sladké mléko horké, přilijte k němu zbytek a míchejte a míchejte, dokud pudink nezhoustne. Míchejte opravdu poctivě a pořád, jinak se vám to srazí. Jakmile je pudink hotový, odstavte ho a nechte vychladnout. Vyndejte mascarpone z lednice, aby nebylo studené.

3) Na 6 kusů pečících  papírů si nakreslete kruhy o průměru cca 22 cm a pak papíry obraťte, aby se vám tužka neotiskla na korpus. Opravdu jich potřebujete 6, nedají se použít víckrát, protože korpusy na nich musí zcela vychladnout. Dejte hřát troubu na 160°C. Pak postupně vždy po jedné dávce vyšlehejte z bílků a špetky soli tužší sníh, přidejte dávku cukru a šlehejte, dokud nebude sníh lesklý a nebude držet špičky. Pak ručně pomalu vmíchejte dávku obou mouk se škrobem a jednu z připravených barev. Opravdu to dělejte ručně, protože jinak (hlavně při přidání barvy) vám bílky zřídnou. Přidejte tolik barvy, aby byla v těstu znát – nejspíš vám jí trochu zbyde. Natřete na předkreslený kruh a dejte péct na 10-12 minut. Ke konci dávejte pozor, aby korpus nezačal hnědnout, protože pak ztrácí barvu. Výsledek by měl být měkký, ale když ho trochu zmáčknete prstem, tak se vám na něj těsto nepřilepí. Takto postupně upečte všech šest korpusů a nechte je na papírech úplně vychladnout.

Takto vypadaly po upečení všechny barevné pláty – uvnitř pak byly ještě trochu sytější.

4) Připravte si krém. Promíchejte mascarpone spolu s moučkovým cukrem do hladka. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Mascarpone jemně smíchejte s vychladlým pudinkem a pak postupně přimíchávejte i čokoládu. Když máte hladký krém (bude dost tekutý, ale nelekejte se) bez hrudek, tak přimíchejte i ořechy. Díky ořechům krém zhoustne a bude krásně držet na dortu. Můžete ho nechat i trochu vychladnout, tím ještě zhoustne, ale nemělo by to být potřeba.

5) Sestavte dort. Z korpusů opatrně sloupněte pečící papír. Barvy si můžete samozřejmě poskládat podle sebe, mě se nejvíc líbilo mít je odspodu od nejtmavší (borůvková) po nejsvětlejší nahoře (šafránová). Každou vrstvu promažte krémem, rozdělte si ho tak, aby vám vyšel i nahoru a na boky dortu. V téhle fázi dort můžete dát do druhého dne uležet, dost mu to prospěje. Pokud nechcete, nebo nemůžete, dozdobte ho podle své fantazie. Já jsem dala na boky mandlové lupínky a nahoru jsem vyskládala ovoce, ale je to zcela na vás 🙂 Dobrou chuť!

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.