SWEET & SALTY

...jako život...
Dort Moučník

Banana cake

Normálně peču z přezrálých banánů banana bread, ale měla jsem chuť na malou obměnu a tak vzniklo tohle. Nejsem si úplně jistá, jak to pojmenovat, protože je to něco jako buchta, která by mohla aspirovat i na dort 🙂 Zkusila jsem korpus prokrojit a promazat oříškovým máslem (jako čokoládovej Šufánek?? oooooh) a marmeládou a musím se pochválit, protože spolu se šlehačkou to byla bomba!

Co je potřeba?

– 3 přezrálé banány
– 3 vejce
– 100 g třtinového cukru
– 200 g hladké špaldové mouky
– 6 g kypřícího prášku
– 2 g jedlé sody
– oříškové máslo
– marmeláda
– šlehačka
– 1 lžička vanilkové pasty
– malé karamelky na ozdobu

Předehřejte troubu na 180°C a koláčovou nebo dortovou formu vyložte pečícím papírem (já měla formu na koláč, průměr 24 cm). V misce vyšlehejte dva bílky do tuha. V druhé míse rozmixujte banány a pak k nim přisypte cukr, jedno vejce a dva žloutky. Šlehejte, až se cukr rozpustí. Přisypte mouku se sodou a kypřícím práškem. Nakonec vmíchejte sníh. Dejte do trouby a pečte hodinu až hodinu a čtvrt – záleží na výšce korpusu. Hotový korpus nechte vychladnout na mřížce, pak prokrojte a pomažte oříškovým máslem a hned na máslo namažte vrstvu marmelády. Teď můžete dát koláč do lednice, klidně přes noc – krásně se rozleží. Pokud není čas, nebo se vám nechce čekat, tak ušlehejte šlehačku spolu s vanilkou, naneste na vršek koláče a ozdobte malými karamelkami. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.