SWEET & SALTY

...jako život...
Moučník

Minipavlova s mátovou šlehačkou a jahodovým tataráčkem

Asi jste to zaregistrovali – léto je tu!!! Už jsou totiž k dostání první české jahody a to je důkaz, který nesmete ani studená fronta s kroupama jak tenisáky. Já jsem na první stánek narazila u nás v Uhříněvsi, podle cedule byl pán s paní z Brna, dali mi nejdřív ochutnat a pak jsem koupila celý kilo. Do dokonalosti jim ještě trošičku sladkosti chybělo, ale na první várku byly výborné – krásně červené, sladké a veliké tak akorát do pusy 🙂

A jak strávit 24 hodin s kilem jahod?? Ty první jsem snědla hned odpoledne jen tak, ještě neumyté, další jsem si večer nakrájela do studeného mléka s trochou javorového sirupu, třetí porci spolknul snídaňový toast s čokoládovým ořechovým máslem, čtvrtou klasické tvarohové knedlíky na oběd a poslední zbytek padnul na jahodový tataráček, kterým jsem polila odpolední pavlovu se šlehačkou. A můžu jít kupovat znovu 🙂 ale stálo to za to a právě tu poslední variantu vám teď předkládám.. ty ostatní jsem totiž sežrala (protože jinak se to říct nedá) rychleji, než jsem je stihla zaznamenat 🙂

Co je potřeba pro 2 porce?

na minipavlovy
– 1 bílek z většího vajíčka
– 3 lžíce moučkového cukru
– 1 lžička kukuřičného škrobu
– špetka soli

na mátovou šlehačku
– půl kelímku 40% šlehačky (můžete i míň tučnou, ale přece se nebudeme odbývat)
– hrst mátových lístků
– 1 lžíce cukru (nemusí být)

na jahodový tataráček
– 15 menších jahod
– 1 vrchovatá lžíce moučkového cukru
– 2 lžíce citronové šťávy

Rozehřejte troubu na 150°C. V odmaštěné misce (můžete ji pro jistotu vytřít rozpůleným citronem) vyšlehejte bílek se špetkou soli až skoro do tuha. Pak přisypejte cukr a šlehejte, až sníh bude lesklý a tuhý tak, že bude tvořit špičky. Pak ještě krátce zašlehejte škrob. Na plech dejte pečící papír a vytvarujte dvě malé kulaté pavlovy. Dejte do trouby, hned stáhněte teplotu na 120°C a pečte zhruba 80 minut. Pak troubu vypněte, pootevřete a nechte pavlovy v troubě zcela vychladnout.

Než vychladnou, udělejte si tataráček. Jahody nakrájejte na kostičky, dejte do misky, poprašte cukrem a zlehka promíchejte. Pak přidejte citronovou šťávu a ještě jednou promíchejte – dávejte pozor, abyste jahody nerozmačkaly. Dejte do lednice odležet, než pavlovy vystydnou.

Na šlehačku rozsekejte mátu – nejlépe to půjde v mixéru, kde bude hezky na droboučko. Pokud chcete šlehačku sladší, ušlehejte ji do polotuha, pak přidejte cukr a došlehejte. Pokud chcete šlehačku jen tak, vyšlehejte ji do tuha rovnou. Na konec zašlehejte rozsekanou mátu. Šlehačku rozdělte na pavlovy, polijte jahodovým tataráčkem a nechte si chutnat!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.