Začínám mít ráda zbytky. Nebo spíš mě začíná dost bavit vymýšlet, jak zbývající jídlo využít a přetavit do nějakého úplně jiného jídla. Tenhle salát je toho asi nejlepším příkladem. Koupila jsem maso na gulášovou polévku, ale bylo ho víc, než jsem potřebovala. Tak jsem ten kousíček (bylo toho asi tak 150 g) upekla jen s kapkou portského, rozmarýnem a šalvějí. K tomu se v mi v lednici krčily poslední 4 chřestové výhonky a taky zbyteček zakysané smetany. A tak vznikl tenhle salát se zálivkou, kterou bych mohla normálně jíst jen tak lžící!
Co je potřeba pro 2?
– římský salát
– kousek pečeného hovězího masa (já měla hovězí pupek, stačí tak 150 g)
– chřest podle chuti
– zelenina podle chuti – ředkvičky, bílá ředkev, co máte rádi
na zálivku
– 2 lžíce zakysané smetany
– 1 lžíce majonézy
– 1 lžička citronové šťávy
– 2 lžíce mléka
– 1 stroužek česneku
– cca 2 lžíce nivy nebo jiného sýra s modrou plísní
– sůl a pepř
Maso dejte hřát do trouby, aby bylo teplé. Z chřestu odřízněte hlavičku a ze stonků škrabkou nebo nožem nadělejte tenké plátky. Salát omyjte, osušte a nakrájejte na kousky. Dejte do talířů, posypte nakrájenou zeleninou. Do mixéru dejte všechny suroviny na zálivku a několika pulzy rozmixujte dohladka. Rozpalte pánev, vlijte lžíci oleje a zprudka a krátce orestujte plátky chřestu a hlavičky – jen tak, aby změkly a chytly trochu barvu. Na salát rozdělte chřest, nakrájejte/natrhejte maso a pokapejte zálivkou. Dobrou chuť!