SWEET & SALTY

...jako život...
Moučník Snídaně

Tvarohová bábovka s vanilkou a citronem

Tak.. včera jsem byla poslední den v práci a ode dneška už jsem ofiko na mateřský. A řeknu vám, že je to fakt divný. V srpnu, když jsem v práci oznamovala, že jsem těhotná, mi leden přišel neskutečně daleko. Postupem času, hlavně kvůli ne zrovna příjemný situaci v práci, jsem se na mateřskou začínala těšit víc a víc, ale pořád to bylo něco v mlhavý budoucnosti. A z ničeho nic tu byl poslední týden a pak poslední tři dny a pak najednou pátek a vyklízení stolu a balení věcí a vyřizování papírů a hlavně loučení.. Protože ať to poslední měsíce bylo v práci jaký chtělo, tak lidi v našem týmu jsou úžasný a bude se mi po nich hrozně stýskat, když už je teď neuvidím každý den. Takže nakonec, po veškerým těšení, nedočkavosti a úlevě, že z toho blázince vypadnu, mi celý den bylo hlavně smutno a dojatě. A teď jsem doma, vdechuju vůni nádherný kytice, kterou jsem na rozloučenou dostala, koukám z okna jak chumelí a přemýšlím, co budu celý ty dva měsíce dělat. A taky co budu dělat potom a jestli a jak to zvládneme a jestli mi z toho nehrábne.

A aby to přemýšlení bylo taky trochu sladký, tak jsem si k němu upekla luxusní tvarohovou bábovku. Tvarohový normálně nepeču, nejradši mám tu úplně klasickou třenou. Ale dneska taky přijde návštěva, tak je potřeba ji něčím pohostit a já chtěla vyzkoušet něco nového. Recept jsem hledala u kolegyň blogerek a nejvíc se mi líbil ten od Chez Lucie, to je sázka na jistotu. Vytunila jsem ho vanilkovým luskem a Amarettem a myslím, že si zaslouží svoje místo v mojí virtuální kuchařce. Tak tady je.

Co je potřeba?
– 160 g másla pokojové teploty
– 230 g třtinového cukru
– 4 vejce – žloutky a bílky zvlášť
– kůra a šťáva z 1/2 citronu
– vanilkový lusk (nepovinně)
– 3 lžíce Amaretta (nepovinně)
– 500 g tvarohu ve vaničce
– 200 g krupičky (když nemáte, tak hrubé mouky)
– 1 prášek do pečiva bez fosfátů
– špetka soli
– 2 hrsti nesířených rozinek
– lžíce moučkového cukru
– máslo a hrubá mouka na vysypání formy

Ve větší míse vyšlehejte do pěny máslo, cukr, žloutky, kůru a šťávu z citronu. Pak přidejte vyškrábnutá semínka vanilky a Amaretto. Pak všlehejte tvaroh. Dejte si hřát troubu na 170°C. Smíchejte krupičku s práškem do pečiva a přimíchejte ke žloutkovo máslové směsi. Vymažte a vysypejte si formu na bábovku (pokud máte silikonovou, tak to není potřeba). V jiné míse vyšlehejte bílky se solí do tuha a pak je po třetinách opatrně vmíchejte k těstu. Nakonec přidejte i rozinky. Pokud máte sířené, musíte je nejdřív spařit horkou vodou. Těsto vlijte do formy a pečte cca 60 minut, dokud bábovka na povrchu nezezlátne. Můžete zkusit špejlí, jestli už se těsto přestalo lepit. Hotovou bábovku hned vyklopte z formy, nechte vychladnout a pak posypejte moučkovým cukrem. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.