SWEET & SALTY

...jako život...
Hlavní chod

Těstoviny s kuřetem na víně

Těstoviny obvykle dělám ve chvíli, kdy chci mít jídlo hotové s co nejmenším množstvím práce a za co nejrychlejší čas. Z tohohle „pravidla“ zatím vypadávají jen dvě jídla – moje lasagne a pak tenhle recept, který jsem objevila v některém z prastarých čísel Apetitu a adoptovala jsem ho do svojí kuchyně. Sice zabere trochu víc času než jen uvařit vodu-hodit těstoviny-v mezičase udělat omáčku, ale stojí to za to, protože tahle omáčka je jemná, lahodná, decentně navinulá a ovoněná (nejlépe čerstvými) bylinkami. Navíc, pokud ji nebudete chtít dělat s těstovinami, tak nemusíte, dá se k ní použít asi skoro jakákoli jiná příloha. I když já jsem jinou nikdy nezkoušela – baví mě tak, jak je 🙂

Co je potřeba?
– 1 kuřecí prso
– 1 lžíce oleje
– 3 lžíce másla (super je přepuštěné ghí)
– 1 menší cibule nebo i větší šalotka
– 1 stroužek česneku
– 1,5 dcl suchého bílého vína
– 2 bobkové listy
– 2 snítky tymiánu
– 2 lžíce hladké mouky
– 250 ml teplého kuřecího vývaru
– 70 ml šlehačky
– 3 hrsti čerstvého špenátu, nebo odpovídající množství mraženého listového
– 150 g těstovin (mušliček, vrtulek apod.)
– parmazán na posypání podle chuti

Kuřecí prso nakrájejte na malé nudličky, osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte lžíci oleje spolu se lžící másla a kuře opečte tak, aby bylo ze všech stran mírně do hněda. Mezitím si nadrobno nakrájejte cibuli a česnek. Opečené maso vyjměte a dejte do misky.

Do stejné pánve vložte cibuli a když změkne, přidejte česnek a ještě minutu míchejte (pokud je potřeba, přidejte trochu oleje a trochu másla). Přilijte víno a přidejte bylinky. Nechte za stálého míchání svařit tak, aby v pánvi zbyla tak lžíce šťávy. Všechno pak přidejte do misky ke kuřeti, jen bobkový list vyhoďte.

Do té samé pánve dejte dvě lžíce másla a až se rozpustí, tak zaprašte moukou a opékejte jíšku do růžova. Zalijte vývarem, přiveďte k varu a rozmíchejte jíšku tak, aby ve vývaru nebyly žádné hrudky. Dejte si vařit vodu na těstoviny.

Teď přidejte všechny suroviny z misky včetně šťávy, promíchejte a zhruba pět minut provářejte. Pak přidejte špenát a nechte ho zavadnout, mezitím dejte těstoviny vařit na skus. Předehřejte si troubu na 180°C. Ke kuřeti přilijte smetanu a dosolte a dopepřete podle chuti. Odstavte z tepla, slijte těstoviny, vsypte je do zapékací misky, přidejte kuře s omáčkou, promíchejte, posypte parmazánem a nechte v troubě tak 20 minut zapéct. Podávejte spolu se zbylým bílým vínem 🙂 Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.