SWEET & SALTY

...jako život...
Hlavní chod

Hovězí žebra na pivu

Jo jo, je advent, všichni postují o sto sedm recepty na cukroví, jenom Terezka nic. Jednak jsem se celý prosinec průběžně stěhovala do nového bytu a po pravdě jsem sem nedávala cukroví zcela záměrně. Nějak mě úplně neba, že je to všude a určitě už jste si svoje linecký a rohlíčky dávno našli. Co mě ale o svátcích ba je to, když už jsou všichni tak přeslazení, že přijde čas na něco slanýho.. na kus krávy kupříkladu 🙂 Žebra už jsem chtěla zkusit dlouho (ano, opravdu jsem je ještě nikdy nepekla) a když jsem na Rohlíku narazila na akci, nebylo co řešit.

Mimochodem znáte Rohlík?? To je servis pro lidi, co neradi chodí do supermarketů a ještě víc neradi tahají těžký tašky. Mě na nich baví, že mají farmářský maso a vejce a ekodrogerku a tak podobně a taky to, že tyhle věci mají docela často ve slevě, protože jim končí spotřeba. Takže si maso vždycky koupím, frknu do mrazáku a mám farmářský maso za normální cenu. Jako bonus mají příjemný kurýry, volají, když něco dojde (místo aby tam nacpali low cost alternativu) a když přijedou pozdě, tak vám vrátí peníze za dopravu. A ne, neplatí mi za reklamu 🙂

No takže jsem koupila dvoje žebra s tím, že budou na někdy jako železná zásoba. Jenže to někdy se ukázalo jako dost brzo, když nám vybouchla sváteční návštěva u tchýně. Lednice prázdná, s tímhle se nepočítalo a v mrazáku byly jenom ty žebra 🙂 Marinádu jsem dala dohromady tak nějak pocitově a světe div se, bylo to super. Takže se s vámi chci podělit o tip na dobrotu, která se sice peče věčnost, ale zato sama a vy mezitím můžete mít nohy nahoře a koukat na pohádky 🙂 A ještě zbylo na druhý den na sendviče, jen tak s chlebem, hořčicí a okurkou, prostě bájo.

Co je potřeba pro 2?
– cca 1 kilo hovězích žeber
– sůl a pepř
– 0,5 l piva (lepší je tmavé/polotmavé, já měla jen Plzeň)
– 3 mrkve
– 1/2 malého celeru
– 1 cibule
– 2 stroužky česneku
– 2 lžíce sádla

na marinádu
– 2 lžíce rajčatového protlaku
– 2 lžíce medu (jestli máte rádi hodně sladkou marinádu, tak přidejte)
– 2 lžíce rostlinného oleje
– 1 lžíce chilli oleje, nebo jen chilli papričky (pak přidejte rostlinný)
– 1 lžička dijonské hořčice
– tymián a rozmarýn, nejlépe čerstvý

Je to easy peasy – žebra řádně osolte a opepřete ze všech stran. Smíchejte všechny suroviny na marinádu a pak v ní vykoupejte žebra. Přikryjte folií a dejte aspoň na hodinku, ale klidně přes noc, do lednice marinovat. Mrkev, celer a cibuli nakrájejte na menší kostičky (tak 0,5×0,5 cm), česnek na jemno. Do pekáče, který můžete dát do trouby, dejte sádlo a osmažte na něm zeleninu tak, aby se opekla do hněda. Česnek přidejte až na poslední půl minutu. Nebojte se toho, opečená zelenina pak dá omáčce chuť.

Dejte hřát troubu na 180 °C. Opečenou zeleninu shrňte ke kraji a v tom samém pekáči ze všech stran osmahněte žebra, aby se maso zatáhlo. Pak pod maso rovnoměrně rozprostřete zeleninu a podlijte pivem. Maso by mělo být ze 3/4 ponořené, takže pokud není, dolijte to vodou. Dejte péct přiklopené na 2 – 2,5 hodiny, 2x až 3x v průběhu maso otočte. Pak ještě dopékejte bez pokličky tak 20 minut.

Když je maso měkké, vyndejte ho na talíř a pekáč se zeleninou a omáčkou dejte na sporák. Svařte tekutinu na polovinu až třetinu podle toho, kolik jí po pečení zbylo. Cílem je mít hustou omáčku s kousky zeleniny. Vraťte do pekáče maso, aby se prohřálo. Servírujte přelité omáčkou, jako přílohu doporučuju čerstvý chleba, ale můžou být i brambory. Dobrou chuť!

2 Comment

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.