SWEET & SALTY

...jako život...
Hlavní chod

Vymazlené gratinované brambory

Taky to máte tak, že někdy vám přijde v restauraci příloha lepší než zbytek? Já mám tohle s gratinovanýma bramborama. Po pravdě, kdybych se měla něčeho užrat, tak by to bylo tohle jídlo a pak ještě zmrzlina 🙂 Zkrátka když v restauraci vidím gratinky, tak si je dám kromě svíčkové asi k čemukoli. A protože přílohy bývá množství skromnější, než po jakém mé srdce touží, tak jsem je povýšila na hlavní jídlo a patřičně vymazlila k obrazu svému. Věřte mi, jakmile je ochutnáte, už je nebudete chtít dělat jinak! A jestli jo, tak mi řekněte jak, ať se můžu poučit 🙂

Co je potřeba?
na porci pro jednoho, nebo přílohu pro dva
– 300 g brambor
– máslo na vymazání misky
– stroužek česneku
– 80 ml šlehačky
– 1 šalotka
– (ideálně čerstvé) bylinky podle chuti (super je rozmarýn, tymián, nebo šalvěj)
– strouhaný parmazán
– sůl a pepř

Odpovídající zapékací misku vymažte máslem do té výšky, kam až chcete brambory vrstvit. Utřete stroužek česneku a pomažte jím dno. Brambory nakrájejte na co nejtenčí plátky. Pokud máte mandolínu, je to brnkačka, pokud ji jako já nemáte, jde to i v ruce, ale zabere to chvilku času. Vyskládejte dvě vrstvy brambor, částečně je překrývejte, aby mezi nimi nebyly mezery. Lehce osolte a opepřete a posypejte bylinkami. Šalotku nakrájejte na tenká půlkolečka a polovinu rozprostřete na brambory. Zase vyskládejte dvě vrstvy brambor, osolte, opepřete a přidejte bylinky a druhou polovinu šalotky. Vyskládejte poslední dvě vrstvy brambor. Osolte trochu šlehačku a rovnoměrně ji nalijte na brambory – měla by se dostat až ke dnu. Posypte parmazánem a dejte na 170°C na 40 minut zapéct, až parmazán zezlátne a většina šlehačky se vstřebá do brambor. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.