SWEET & SALTY

...jako život...
Dort

Dacquoise

Před časem se mi stala úplně boží věc a to ta, že jsem měla možnost připravit výzvu pro čtenáře časopisu Gurmet do letního dvojčísla. Musím říct, že jsem se toho trochu bála, protože to především byla výzva pro mě. Měla jsem strach, jestli se mi to podaří a jestli se to bude lidem v Gurmetu líbit, protože jsme si domluvili něco, co jsem sama ještě nikdy nepekla. Nakonec to ale dopadlo dobře, jak se sami můžete v aktuálním čísle přesvědčit, a navíc to byla vážně super zábava a zážitek – zvlášť když jsme v našem pidi bytě byli tři plus stativ 🙂

Tím úkolem byl letní dort, který se jmenuje dacquoise a je to vlastně trochu náročnější verze na pavlovu. Pokud byste se chtěli výzvy účastnit, tak máte čas až do konce července a třeba vyberu zrovna váš výtvor jako ten nejhezčí a vyhrajete 🙂 A když si ho budete chtít upéct jen tak sami pro sebe, tak budu taky moc ráda – stojí to za to, věřte mi! A jako bonus můžete všechno udělat den předem (u krému je to i žádoucí) a pak jenom sestavit dohromady těsně před podáváním.

Co je potřeba:

pusinky:
– 6 bílků
– 250 g lískových ořechů
– 250 g krupicového cukru
– 25 g kukuřičného škrobu
– špetka soli

krém:
– 500 ml šlehačky
– 250 g bílé čokolády
– 1 plátek želatiny
– 1 lžička růžové vody

– ovoce na ozdobení

pusinky:
1) Troubu předehřejte na 160°C. Ořechy rozprostřete na plech a zhruba 10 minut nechte péct, dokud se nerozvoní a slupka nezačne praskat. Vysypte ořechy na utěrku a oddrolte s ní slupky co to půjde. Počkejte až ořechy vychladnou a pak je spolu se škrobem rozmixujte na jemno.
2) Troubu předehřejte na 160°C. Bílky ušlehejte spolu se špetkou soli do tuha a pak po částech zašlehávejte cukr, dokud sníh nebude pevný a krásně lesklý. Pak přidejte nasekané ořechy a opatrně smíchejte dohromady.
3) Na pečící papíry nakreslete 3 kruhy o průměru zhruba 20 cm. Papír otočte, aby se tužka neotiskla a naneste na každý kruh 1/3 ořechového sněhu. Vložte do trouby, hned stáhněte teplotu na 140°C a nechte hodinu péct. Pusinky se dají péct buď jedna po druhé, nebo naráz a plechy v polovině doby prohodit (v tom případě zapněte horkovzduch). Po hodině vypněte troubu, otevřete dvířka a pusinky nechte v troubě vychladnout. Pokud se bude dort sestavovat až druhý den, tak pusinky uložte do vzduchotěsné nádoby, aby nenavlhly.

krém:
4) Na krém dejte želatinu nabobtnat do studené vody. Rozehřejte šlehačku (nesmí se vařit) a jakmile je zahřátá, tak ji odstavte stranou, vyždímejte želatinu a přidejte ji spolu s růžovou vodou a nalámanou čokoládou do šlehačky. Míchejte, dokud se všechno nerozpustí a nespojí se šlehačkou. Přikryjte povrch potravinářskou folií, aby se neudělal škraloup, nechte vystydnout a poté vychladit v lednici, nejlépe přes noc.

sestavení dortu:
5) Krém vyšlehejte do tuha. Opatrně sloupněte z pusinek pečící papír, aby se nepolámaly. Na první pusinku naneste 1/3 krému a ozdobte ovocem, na to stejným způsobem dejte a ozdobte druhou a třetí pusinku. Vršek dozdobte podle nálady a fantazie.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.