SWEET & SALTY

...jako život...
Dort

THE DARING BAKERS‘ CHALLENGE JUN ’15 – Charlotte Russe

Nevypadá to tak, vzhledem k datu publikování receptu, ale na červnovou výzvu jsem se od začátku těšila. Nakonec jsem se k ní dostala až v neděli 28. večer, ale protože v těhle vedrech jsem holka líná, máte ho tu až teď. Úkolem bylo vytvořit dort Charlotte a to buď Charlotte Russe nebo Charlotte Royale (byla možná i slaná varianta, ale to mi bůhvíproč přišlo nějak odpudivý). Vybrala jsem si tedy tu první sladkou verzi, protože se u ní měly péct domácí cukrářské piškoty (savoiardi) a ty už jsem dlouho předlouho chtěla zkusit.

Trošku mě odrazovalo, když jsem se dočetla, že je lepší si přípravu rozložit do několika dnů, protože je tam hodně kroků.. Já jsem ho teda měla hotový za dvě hodiny, i když uznávám, že piškoty by si zasloužily den odpočinku, protože takhle byly dost měkké. Na chuti jim to ovšem neubralo. Krém jsem si udělala podlé svého z mascarpone a čokolády a řeknu vám, že asi ještě nikdy se mi žádný krém nepovedl tak hladký – slovo smooth tímto získalo zcela nový rozměr. Vůbec mi tak nebylo líto, že jsem nevyzkoušela bavorský krém, který byl v receptu výzvy.. určitě se na něj někdy v budoucnu taky dostane 🙂

Co je potřeba?
na formu o průměru 20 cm

cukrářské piškoty/savoiardi/ladyfingers
– 4 velká vejce pokojové teploty (ideálně bio nebo volný výběh)
– 100 g krupicového cukru
– 1 lžička vanilkové pasty
– 1/2 lžíce teplé vody
– 100 g hladké mouky
– 1/2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
– krupicový cukr na posypání piškotů

krém
– 500 g mascarpone
– 200 g hořké čokolády nebo čokoládových pecek
– 3 lžíce šlehačky

– ovoce podle chuti na ozdobení (já měla mango a borůvky)

Na pečící papír nakreslete kruh o průměru zhruba o 5 mm menším, než je dno rozvírací dortové formy. Papír obraťte, aby se tužka neobtiskla. Na piškoty oddělte žloutky od bílků a dejte hřát troubu na 200°C. Ve větší míse vyšlehejte na vyšší rychlost žloutky spolu s 2/3 cukru tak, aby vznikl velmi světlý krém. Poznáte to tak, že když steče z metličky, tak ještě chvíli zůstane stopa vidět na povrchu krému. Snižte rychlost mixéru, přidejte vanilku a vodu a krátce zašlehejte. Pak opět zvyšte rychlost a šlehejte ještě další půl minutu. Ke žloutkům prosijte mouku, ale nerozmíchejte ji do žloutků.

V jiné míse vyšlehejte do tuha bílky. Přidejte kypřící prášek a postupně zašlehejte i zbylý cukr, až budou bílky tuhé a budou držet špičky. 1/3 bílků dejte do žloutkové směsi a míchejte, dokud se bílky i mouka zcela nespojí se žloutky. Jemně vmíchejte i zbytek bílků. Snažte, aby co nejméně ztratily na objemu, ale zároveň se snažte pracovat co nejrychleji. Těstem na piškoty naplňte cukrářský (nebo pevnější igelitový) pytlík, který má hubičku zhruba 1 cm širokou (pytlíku ustřihněte roh tak, aby vznikl 1 cm široký otvor).

Na pečícím papíru vyplňte těstem nakreslený kruh – začněte od středu a pokračujte šnekem až k okrajům, aby vznikla placka. Na zbytek papíru nastříkejte 5 – 7 cm dlouhé piškoty – nechte mezi nimi tak půl centimetru mezeru, aby se mohly trochu spojit, až se budou péct. Posypejte piškoty (ne placku) cukrem, počkejte půl minutky, než se vstřebá a pak je posypejte ještě jednou. Dejte do trouby a pečte 8 – 10 minut, dokud piškoty nezezlátnou. Po vytažení je nechte trochu vychladnout, sloupněte je opatrně z pečícího papíru a nechte zcela vychladnout, ideálně přes noc, aby zkřupavěly.

Mascarpone rozmíchejte v míse do hladka. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu spolu se šlehačkou, nechte trochu zchladnout a vmíchejte do mascarpone. Vznikne úžasně hladký čokoládový krém poměrně tuhé konzistence. Na servírovací talíř položte okraj dortové formy (dno nebudeme používat), dovnitř vložte kulatý plát těsta a formu uzavřete. Obvod vyložte cukrářskými piškoty tak těsně, jak to půjde, můžete seříznout spodek plátu, aby si hezky sedly na placku. Dovnitř dejte krém a uhlaďte stěrkou. Nechte vychladit, ideálně přes noc, aby krém ztuhl. Druhý den ozdobte ovocem podle chuti a fantazie a nechte si chutnat!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.