SWEET & SALTY

...jako život...
Moučník

The Daring Bakers‘ Challenge Sep ’13 – TRÈS LECHES CAKE

Náhoda tomu chtěla, že jsem zářijovou výzvu Odvážných pekařů měla hotovou dřív, než vůbec byla vyhlášená.. A jak je to možný?? Koncem srpna k nám měla přijet přítelova mamka a tak jsem chtěla, aby bylo všechno perfektní. Tím spíš, že k nám jela poprvé od doby, co spolu bydlíme, to se chce člověk trošku vytáhnout 🙂 A tak jsem se rozhodla, že taky něco upeču, abychom měli k posezení u kafe co zakousnout. Už dlouho jsem si brousila zuby na mexický trojmléčný dort z kuchařky Dity P. a tohle byla fajn příležitost, proč ho konečně vyzkoušet. No a světe div se, o týden později byl tenhle dort tématem zářijové výzvy, takže dvě mouchy zabité jednou ranou! 🙂

Výzvu hostila Inma, která dodala dva recepty – klasický a kokosový dort. Já jsem teda využila toho, že bylo napečeno a tím pádem jsem použila recept z kuchařky. Co jsem tak četla, ani jsem se moc neodlišila, teda až na ten alkohol v mléčné směsi 🙂 Dort byl fajn, ale na druhou stranu (na rozdíl od Dity P.) mi teda nepřišel nic extra, po čem bych se rozplývala blahem.. Samotný dort je jednoduchý a i celkem rychlý, je to vlastně piškot nacucaný mléčnou směsí.

Co je potřeba?

na těsto:
– 125 g hladké mouky
– 1 1/2 lžičky kypřícího prášku)
– 1/4 lžičky soli
– 200 g krupicového cukru
– 5 vajec
– 80 ml mléka
– 1 lžička vanilkového extraktu
– máslo na vymazání formy

na mléčnou polevu:
– 1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka
– 1 konzerva neslazeného kondenzovaného mléka
– 50 ml šlehačky
– 1 panák rumu (já teda měla brandy)

na ozdobu:
– 500 ml šlehačky
– 3 lžíce moučkového cukru
– opražené mandlové lupínky podle chuti

Troubu dejte hřát na 180°C. Formu, nejlépe obdélníkovou, vymažte máslem a dno vyložte pečícím papírem. Smíchejte mouku, sůl a kypřidlo. V jiné míse šlehejte 150 g cukru se žloutky dokud nebude směs světle žlutá a cukr rozpuštěný. Pak přidejte ještě mléko a vanilku a celé to opatrně zapracujte k mouce, abyste získali tekuté těsto. Z bílků vyšlehejte sníh a až začne tuhnout, zašlehejte do něj zbylý cukr – sníh tak bude krásně lesklý a lépe ztuhne. Po částech a pomalu vmíchejte sníh k těstu, spíš jen tak zlehka překlápějte stěrkou, abyste ztratili co nejmíň nadýchanosti. Těsto nalijte do formy a dejte tak na 45 minut péct. Pokud začne nebezpečně hnědnout, přikryjte ho alobalem.

Upečené těsto vyklopte na tác se zvýšeným okrajem a sundejte z něj pečící papír. Zatímco bude chladnout, smíchejte v míse obě mléka, šlehačku a rum. Těsto stejnoměrně propíchejte vidličkou a po částech ho po celém povrchu polévejte mléčnou směsí. Věřte tomu, že se do něj vejde úplně všechna, i když na začátku vám to tak možná nepřijde (strašně chlastá) 🙂 Nechte alespoň půl hodiny odležet a nasáknout. Opražte v pánvi na sucho mandlové lupínky tak, aby se rozvoněly a lehce zhnědly. Ušlehejte šlehačku s cukrem do tuha, naneste ji na korpus a posypejte mandlovými lupínky. No a může se krájet 🙂 Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.