SWEET & SALTY

...jako život...
Salát

Salát s chřestem, bramborami a prosciuttem

Občas (nebo možná často?) se to nezdá, ale náhodou se snažím jíst celkem zdravě. Čímž nechci říct, že si nikdy nedám špagety s klobásou a kečupem, hojně posypané eidamem (ano, přiznávám, zrovna dneska se mi to povedlo). Na druhou stranu jsem se ještě nedopracovala k tomu, abych si k snídani dělala jahelnou kaši a jedla jenom celožitný chleba. Zkrátka se snažím balancovat tak někde uprostřed, od všeho trochu, což je podle mého názoru tak akorát, abych měla z jídla radost a zároveň ještě prošla dveřma.

K těm zdravějším variantám patří i následující salát, který jsem našla v aktuálním čísle Apetitu, které se jim podle mě docela povedlo. Učím se jíst chřest a kupodivu mi i chutná – pro nezasvěcené – ještě tak před dvěma-třema roky jsem nepozřela jinou teplou zeleninu než rajčata a papriku v leču a řádně obalený a osmažený květák s tunou tatarky. A právě v tomhle Apetitu je pár hezkých receptů s touhle zeleninou, které stojí za vyzkoušení.

Pro začátek jsem si vybrala salát s chřestem, protože zapečený chřest je na mě přece jenom ještě trochu moc hrrr, pořád k němu potřebuju ještě trochu jiné chuti. Jako třeba krásné malé brambory a moje milované prosciutto 🙂 Uznávám, že díky těmhle dvě ingrediencím to není 100% dieta, ale pořád lepší než bůček, ne? Jen ze zálivky jsem vynechala ančovičky, protože ty Terezka zatím nerada 🙂

Co je potřeba pro 2?
– cca 5 malých brambor
– 1-2 saláty little gem nebo jiný salát, který máte rádi
– 10 plátků prosciutta
– nastrouhaný parmazán nebo jiný tvrdý sýr
– chřest podle chuti nakrájený na plátky
– olivový olej na pokapání

na zálivku:
– 1 stroužek česneku, utřený nebo nastrouhaný na jemno
– 30 ml olivového oleje
– lžíce citronové šťávy
– sůl a čestvě mletý pepř
– (2 řezy ančoviček, nadrobno nakrájených)

Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě skoro do měkka. Slijte je, překrojte na čtvrtiny a nechte vychladnout. Mezitím smíchejte suroviny na zálivku. Jakmile brambory trochu vystydnou, dejte nahřát troubu na 220°C, obalte každou čtvrtku půl plátkem prosciutta a naskládejte je vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem. Až budou všechny obalené, pokapejte je olivovým olejem, osolte, opepřete a lupněte na 25 minut do trouby. Tak třikrát je během pečení obraťte, aby prosciutto bylo ze všech stran křupavé.

Pár minut před tím, než budete chtít brambory vyndat, přiveďte v hrnci k varu osolenou vodu, hoďte do ní nakrájený chřest a tak minutu vařte (ne déle, protože pak chřest začne rychle hnědnout). Chřest slijte a hned ho zalijte co nejstudenější vodou, aby zůstal krásně zelený. Na talíř dejte pokrájený/natrhaný salát, na něj chřest a brambory, posypte sýrem a zakapejte zálivkou. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.