SWEET & SALTY

...jako život...
Hlavní chod

Krémové risoto s čedarem

Ještě tak dva tři roky zpátky jsem měla pocit, že italské rizoto pro mě asi nebude žádná hvězda. V restauraci vždycky zvítězila pizza nebo těstoviny, takže jsem se ani nedostala k tomu si ho někde dát. Odkojená naším klasickým suchým rizotem jsem byla dost nedůvěřivá k jeho „blemcavosti“. Pak jsem ale (zase) jednou projížděla svoji oblíbenou kuchařku Vaříme express od božské Nigelly a narazila jsem v ní na rizoto s čedarem. Ingredience i postup byly směšně jednoduché, na fotce to vypadalo krásně, tak jsem si řekla, že do toho teda šlápnu a vyzkouším to.

I když samozřejmě pořád miluju naše suché rizoto, vydatně posypané eidamem, s kyselou okurkou nebo červenou řepou 🙂 tak musím říct, že když tak stojíte u sporáku a přes půl hodiny nemusíte dělat nic jiného, než vytrvale míchat, tak je to jeden z nejlepších způsobů relaxace, jaký znám 🙂 No co vám budu povídat – od té doby se stalo stálicí v mojí kuchyni a vařím ho kdykoli mám chuť a náladu na něco jednoduchého, sytého a relativně rychlého. Upozorňuju, že je to trochu kalorická bomba, ale což 🙂

Co je potřeba pro 2?
– 125 – 150 g rýže Arborio nebo Carnaroli
– 1,5 lžíce másla
– 100 ml suchého bílého vína
– 500 ml horkého zeleninového vývaru nebo horké vody
– 50 g čedaru
– svazek pažitky

Jak jsem říkala, příprava je jednoduchá. V hrnci rozpusťte lžíci másla, přisypte rýži, promíchejte, aby se obalila máslem a minutku restujte. Pak přilijte bílé víno a nechte odpařit. Teď přichází ta relaxační část 🙂 Nalijte k rýži naběračku vývaru a míchejte, dokud se nevsákne do rýže. Jakmile je tekutina skoro pryč, nalijte další naběračku. Takhle pokračujte cca 30 minut, dokud není rýže skoro hotová – měla by být lehce na skus jako těstoviny. Důležité je nepřestat míchat. Jakmile je rýže al dente, hrnec odstavte, vmíchejte půl lžíce másla, čedar a většinu pažitky. Míchejte, dokud se čedar nerozpustí, pak nandejte na talíř a posypte zbylou pažitkou na ozdobu.

Na italské rizoto je důležité používat tu správnou rýži. Jiná totiž není tak škrobovatá a neuděláte s ní tu správnou, jakoby blátivou konzistenci rizota. Pažitka dodá rizotu ten správný jarní šmrnc 🙂 Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.