SWEET & SALTY

...jako život...
Polévka

Dýňová polévka se slaninou a parmazánovými chipsy

Moje první dýně! Zatím jsem (neúmyslně) odolávala vaření dýně, ale po dýňovo-blogovém šílenství letošního podzimu a po tom, co jsme ve Wine food marketu měli božské ravioly s dýňovou omáčkou (více zde), řekla jsem si, že to teda taky zkusím. Sice je dýňová polévka spíš podzimní až zimní, takže to popírá můj předchozí článek, ale vem to čert 🙂 Skoro jsem teda vykuchala sebe místo dýně, ale jinak se první pokus celkem vydařil. Takže jak jsem na to šla já..

Co je potřeba pro 2-3 porce?
– 1 menší dýně
– cibule
– med
– 50 ml šlehačky
– 100 g nastrouhaného parmazánu
– 100 g slaniny na plátky
– lžíce másla
– olej
– sůl a pepř
– muškátový oříšek
– 3 plátky toastového chleba

Dýni rozpulte, vydlabejte semínka, oloupejte slupku a nakrájejte na větší kostičky. V hrnci na lžíci másla a lžíci oleje nechte osmažit cibulku do změknutí a pak přidejte dýni. Chvíli nechte orestovat, pak zalijte litrem vařící vody a nechte tak půl hodiny vařit, dokud dýně nezměkne. Mezitím nechte na pánvi vysmažit slaninu a odložte ji na papírový ubrousek. V pánvičce po slanině opečte na kostičky nakrájený toastový chleba. Zároveň s tím rozpalte troubu na 150 °C, na plech dejte parmazán do kupiček a nechte v troubě roztéct na placičky.

Jakmile je dýně měkká, odstavte z plotny a tyčovým mixérem rozmixujte do hladka. Vraťte na plotnu, ztlumte teplo, osolte, opepřete, přidejte dvě lžíce medu a nastrouhejte špetku muškátového oříšku. Přilijte smetanu a  nechte prohřát. Podávejte s opečenými krutony, parmazánovými chipsy a slaninou. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.