SWEET & SALTY

...jako život...
Polévka

Zelnice s červenou paprikou

Ráda vařím k večeři polévky, protože většinou stačí postupně házet ingredience do hrnce a jídlo se vaří v podstatě samo. Dneska jsem se rozhodla zase jednou uvařit zelňačku, ale trochu jinak než obvykle. Normálně totiž dělám zelnici bílou, se smetanou na šlehání a s brambory danými zvlášť na talíř a posypanými spoustou smažené cibulky (možná někdy příště..). Protože ale život je změna, rozhodla jsem se tentokrát pro jinou variantu a to tu s červenou paprikou, která je podle mě obvyklejší. A nedopadlo to špatně 🙂

Co je potřeba pro 2-3 osoby?
– 300 g kysaného zelí i s nálevem
– velká cibule
– lžíce másla a lžíce oleje
– špetka mletého kmínu
– 1,5 lžíce sladké papriky
– špetka cayenského pepře
– 1,5 lžíce hladké mouky
– bobkový list
– 2 brambory
– pikantní klobása nakrájená na půlkolečka
– 4 lžíce smetany ke šlehání, nebo 2 lžíce zakysané smetany
– sůl, pepř

Na směsi oleje a másla nechám zpěnit cibulku. Až změkne a zesklovatí, přidám mletý kmín, papriku, cayenský pepř a nechám trochu orestovat, aby se rozvinula vůně koření. Pak přidám mouku a chvíli nechám smažit do cibulové jíšky, zaliju litrem vody, přidám nakrájené zelí, nálev a bobkový list. Nechám vařit tak dlouho, dokud zelí nezměkne, je to tak za 30 – 40 minut.

Mezitím opeču na pánvičce klobásu a nechám přebytečný tuk okapat na papírové utěrce. Ve vedlejším hrníčku uvařím dvě brambory nakrájené na menší kostičky. Brambory je lepší vařit zvlášť, protože se může stát, že v kyselém vývaru ze zelí nezměknou. Než se klobása a brambory uvaří, zelí je měkké a může se tak všechno smíchat dohromady. Pak už jen dochutím trochou šlehačky, solí, pepřem, vyndám bobkový list a je hotovo 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.