SWEET & SALTY

...jako život...
Moučník

The Daring Bakers´ Challenge November – TWELVE DAYS OF COOKIES (Chocolate and Caramel Turtle Bars)

Po dlouhém, několikatýdenním, rozmýšlení jsem se rozhodla, že se přihlásím do The Daring Kitchen, nebo-li odvážných kuchařů. Je to společenství lidí z celého světa, které spojuje láska k vaření a k jídlu. V rámci DK fungují dvě skupiny – Daring bakers, jejichž tématem je pečení, a Daring cooks, kde se vaří. Každý měsíc jeden z členů z každé skupiny hostí výzvu, což představuje recept s podrobným návodem, možnými obměnami a povinnými položkami a všichni ostatní se k určitému datu pokusí tenhle recept uvařit, nafotit a vyvěsit na fórum DK a na své blogy. V naší kotlině už je pár takových odvážlivců a tak jsem se rozhodla připojit taky (díky za podstatné postrčení – vy víte kdo 🙂 ). A protože když už, tak už, přihlásila jsem se rovnou do obou skupin, takže to představuje dvě výzvy měsíčně.

Moc jsem se těšila na první z nich, což bylo pečení. Peta z blogu Peta Eats nám nabídla 12 různých receptů na sušenky a vánoční pečivo, přičemž povinností bylo upéct alespoň jeden z nich, plus navíc jeden vlastní oblíbený.

Protože zrovna řeším celkem složitou životní situaci, která mimo jiné zahrnuje i absenci vlastní kuchyně, výzvu jsem pekla u kolegyňky Verů a musím říct, že vzhledem k okolnostem to byl celkem povedený večer 🙂 Byl to den před večírkem v práci, což byla dobrá příležitost, protože recept, který jsem si vybrala, obsahuje dvě kostky másla a já si vážně nedovedu představit (po ochutnání už vůbec ne), že bych dokázala sníst víc jak dva kousky 🙂 20 lidí na večírku ale porci zpracovalo celkem bez problémů 🙂

Bohužel jsem ale výzvu splnila jen napůl, protože z výše uvedených důvodů jsem oblíbený druh – opilého Isidora (nebo-li Isildura jak říká moje švagrová – Pán prstenů už se propracoval i do kuchyně) – neměla šanci stihnout.. tak třeba někdy příště.

Pro svůj první pokus jsem si vybrala recept s mými zamilovanými pekanovými ořechy:

Co je potřeba na jeden plech?

základ:
– 280 g hladké mouky
– 100 g hnědého cukru (v receptu je 200 g, ale i takhle to bylo sladké až až)
– 1 lžička koření mixed spiced (prodávají v M&S)
– 240 ml rozpuštěného másla

karamelová vrstva:
– 180 g másla
– 200 g hnědého cukru
– 200 g rozdrcených pekanových ořechů

vrchní vrstva:
– 200 g kvalitní hořké čokolády, nalámané na malé kousky
– orestované pekanové ořechy (mě jich stačilo cca 60, měl by být na každém kousku jeden celý ořech)

Předehřeji troubu na 180°C a vyložím pekáč nebo formu na pečení pečícím papírem. Smíchám suché suroviny na základ a pak přidám rozpuštěné máslo. Ze směsi vznikne těsto, které natlačím do pekáče a dám ho na 10 minut do trouby. Pak posypu rozdrcenými pekany a ještě na 5 minut vrátím péct.

Zatímco se základ peče, udělám karamel. Máslo dám do hrnečku a pomalu nechám rozpustit. Pak přidám cukr a míchám, dokud se nerozpustí v másle. Zvýším teplotu a nechám zahřát tak, aby celý povrch bublal. V té chvíli stáhnu z ohně a vzniklý karamel rozprostřu na základ z těsta. Zase na 10 minut šoupnu do trouby, dokud celý povrch nebublá.

Jakmile vidím bubliny, tak celé dílo vytáhnu a posypu nalámanou čokoládou. Ta se na horkém karamelu za chvilku rozpustí, takže ji můžu ještě rovnoměrně rozetřít. A pak už jen zbývá poklást pekanovými ořechy, pěkně jeden vedle druhého tak, jak budu krájet jednotlivé kousky – na každém kousku by měl být jeden ořech. V receptu píší, že jich máte mít buď 121 (netuším, jak to číslo přišli, protože na to by musel být plech obří), nebo že se můžou rozdrtit na kousky a celý plech jimi posypat. Pekany se dají i vyměnit za jakékoli jiné ořechy. Před krájením a podáváním je potřeba nechat vychladit.

Jak jsem říkala na začátku, tenhle recept je skutečně kalorická a cukrová bomba. Je v něm hodně cítit máslo a orestované pekanové ořechy jsou skvělé. V práci měly kousky poměrně úspěch, myslím, že všichni jsou rádi, že jsem se do DK přihlásila, protože už se těší, jak je budu zásobovat 🙂 Tak uvidíme, co bude příště a jestli to v předvánočním čase vůbec půjde stihnout.. Každopádně jsem zvědavá, co to bude 🙂

2 Comment

  1. Krásné a chutné čokoládové kousky, též se mi velmi líbí zmíněná výzva na pečení a vaření, už se těším na Tvé nové recepty…:-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.