SWEET & SALTY

...jako život...
Chuťovka Nezařazené

Pomazánky – díl 1.

Jsem pomazánkovo-chlebíčková holka 🙂 Mám ráda ty malé, nazdobené kousky bagetky, s jejichž konzumací nemusíte spěchat, protože nic nevystydne a mám ráda i to jejich matlání a zdobení 🙂 Takže jsem se rozhodla, že udělám takovou minisérii o mých nejoblíbenějších pomazánkách, protože je to naprosto geniální věc – rychlé, snadné, dobré,při troše snahy hezky vypadající, vhodně na snídani, svačinu i rychlou večeři. A začneme rovnou se dvěma, které dělám asi nejčastěji.

Tuhle jsem s pány kolegy šla pro něco dobrého do cukrárny a cestou se rozběhla debata o pomazánkách. Narazili jsme na téma česnekové a zjistilo se, že oba dva mají česnekovou spojenou s ovocem nahoře a s jogurtem nebo tvarohem uvnitř. Né tak u nás v rodině – my totiž děláme česnekovou jen ze sýra, česneku a majolky, se sterilovanou okurkou nahoře, protože jen tak nám přijde neošizená. Načež kolega prohlásil, že taková má teda koule 🙂 takže tak:

Česnekáče aneb pomazánka co má koule:

– 200 g eidamu (nejlépe 30%)
– 3 – 4 stroužky česneku podle velikosti a čerstvosti
– 4 vrchovaté lžíce majolky
– 2 lžíce láku z okurek
– kyselé okurky na ozdobu
– nepovinné: 1 vajíčko na tvrdo

Jednoduše nastrouhám eidam na jemno, k tomu přistrouhám česnek, přidám majolku a lák z okurek. Česnekem nešetřím, protože tahle pomazánka by měla mít grády a ne jenom polechtat na jazyku. Je jasné, že líbání po konzumaci téhle dobroty asi nebude, ale můžu vás ujistit, že za ten jeden abstinenční večer za čas to rozhodně stojí 😉 Pokud chcete mít pomazánku jemnější, nastrouhejte do ní na jemno i vajíčko na tvrdo. Myslím, že není potřeba solit, česnek a lák z okurek na chuť bohatě stačí 🙂 Až bude namazáno, ještě dozdobím nakrájenými kolečky kyselé okurky. Můžete tam samozřejmě místo okurky dát nahoru nějaké ovoce a spousta lidí to tak dělá. Já to ale strašně nemám ráda, prostě sladká chuť ovoce a ten česnek mi dohromady nesedí.

Tip pro fajnšmekry: po namazání bagetky pokladu chlebíčky okurkou a teprve na to nastrouhám vajíčko na tvrdo, je to skvělá kombinace!

Tuňáková alias rybí bez kostí:

– 1 konzerva tuňáka kousků ve vlastní šťávě
– 1 konzerva tuňáka kousků v rostlinném oleji
– 190 g žervé
– 1 lžíce majolky
– 3 kyselé okurky nastrouhané na hrubo, nebo nakrájené na malé kostičky
– 1/2 malé červené cibule nebo 1 šalotka
– 1 lžíce láku z okurek

Rybičkovou pomazánku dělám vždycky, když nevím co bych si dala k večeři. Je to fofr a nejlepší je ji mazat po jednom soustu z misky rovnou na chleba 🙂 Hodně lidí dělá rybičkovou ze sardinek, ale já prostě nedokážu odstranit všechny ty drobné kostičky a hrozně mě irituje, když mi vržou mezi zuby. Je lepší koupit tuňáka v kouscích a ne drceného. Sice nikdy nemáte jistotu, že i kousky jsou dolphin friendly, ale šance, že nejíte tohle krásný zvíře inteligentnější než spousta lidí, je podstatně větší.

Takže postup je jednoduchý – prostě smíchám všechny suroviny dohromady, dokud se tuňák nerozpadne na malé kousíčky a nespojí se se sýrem. Majolka tomu dodá trochu jiný šmrnc, ale jde to i bez ní. Červená cibule nebo šalotka je jemnější než bílá a navíc ta barva v pomazánce vypadá hezky. Po namazání na bagetu (je dobrá i s tmavou nebo s tmavých chlebem) ještě dozdobím chlebíčky kolečky okurky nebo slabounce nahrájenými půlkolečky cibulky.

V příštím díle se mrkneme na narozeninovou bramborovou a lučinovou s kuřetem 🙂 A jakou pomazánku máte nejradši vy??

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.