SWEET & SALTY

...jako život...
Moučník

Švestkovo – makový šnek

Halooo, hlásím se zpět do služby 🙂 pomaloučku, polehoučku začínám nejenom jíst, ale taky vařit a péct. Minulých 14 dní jsem strávila na malém řeckém ostrůvku, kde měli ten nejlepší lilek s rajčaty a taky fetu s medem a křupavý cuketky a asi mě to vyléčilo moje těhotenské nechutenství. Buď to, anebo že už je na čase, aby ze mě byl zase normální konzument 🙂 Každopádně po návratu (ze 30 stupňů do 15 to bylo jako fakt krutý!) jsem dostala na chalupě děsnou chuť něco upéct. V lednici toho moc nebylo, ale v krámu měli droždí a mák a na zahradě dozrávaly švestky a já jsem si vzpomněla, že kdysi dávno jsem viděla nějakém blogu super fotku šneka, ve kterém byly švestky a že to vypadalo fakt krásně a jedle. Bohužel už si ale nedokážu vzpomenout, kde to bylo, takže kdyby se někdo poznal, tak se ozvěte, rozhodně si nehodlám uzurpovat něčí nápad 🙂 No každopádně takhle jsem ho udělala já a pekla jsem ho v remosce a bylo toho dost na dva kousky, naštěstí..

Co je potřeba?
– 100 g krupicového cukru
– 1 větší vejce
– půl lžičky soli
– 80 g změklého másla
– 300 g celozrnné hladké mouky
– 150 g klasické hladké mouky
– 270 ml vlažného mléka
– 20 g droždí
– 200 g mletého máku
– mléko
– švestky – rozpůlené a vypeckované
– mandle, eventuálně žmolenka (půl hrnku cukru, půl hrnku mouky, osminka másla)

Lžíci cukru rozmíchejte s droždím na pastu a pak zalijte trochou vlažného mléka. Přikryjte utěrkou, dejte do tepla a nechte vzejít kvásek. Zbylý cukr utřete spolu se solí a s máslem do hladka. Přidejte obě mouky, zbytek vlažného mléka a kvásek. Uhněťte ze směsi hladké pružné těsto, bude to trvat tak 15 minut, v ruce tak 20. Až se přestane těsto lepit na stěny mísy (podle potřeby přisypejte ještě trochu mouky), máte hotovo. Bochánek lehce poprašte moukou, aby neosychal, zakryjte utěrkou a dejte do tepla kynout, dokud nebude v míse dvojnásobek. Zabere to tak hodinu a půl.

Mák dejte do hrnečku a zalijte mlékem tak, aby byl tak tak ponořený. Přiveďte k varu, promíchejte a odstavte. Jestli chcete, udělejte si i žmolenku a dejte ji do lednice. Až těsto vykyne, rozdělte ho na poloviny. Vyválejte z půlky plát tak 20 cm na výšku a 50 – 60 cm na šířku. Naneste polovinu makové náplně, opatrně z delší strany srolujte v dlouhý váleček. Remosku nebo koláčovou formu vyložte pečícím papírem a dovnitř srolujte váleček těsta. Já jsem rolovala od středu ven, ale je to asi jedno. Nechte si mezi vrstvami malou mezeru a do ní nasázejte na těsno půlky švestek. Posypejte mandlemi a žmolenkou a dejte na 40 – 45 minut péct. Koláč hodně nakyne, dávejte pozor, jestli se shora nepálí a případně ho na závěr zakryjte alobalem. Po upečení dejte na mřížku a nechte vychladnout. Mezitím upečte stejným způsobem i druhou polovinu těsta s náplní a pak už si jenom nechte chutnat!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.