SWEET & SALTY

...jako život...
Moučník

Tvarohový koláč s pistáciemi

Nebudu Vám lhát, vím moc dobře, že to tu pořád ještě dost zanedbávám. Přiznám se, že můj zářijový optimismus ohledně vaření byl trochu předčasný. Mimčo sice roste jak má, jak se zdá, je všechno v pořádku, ale dává mi dost zabrat. Moje chutě k jídlu a tím i k vaření se nijak zvlášť neobnovily a navíc jsem většinou tak vyždímaná z práce, že večer akorát padnu a před osmou už sotva držím oči. Před pár dny jsem ale dostala chuť na něco z tvarohu a tak jsem vytvořila tuhle variaci na cheesecake, která je tak rychlá a jednoduchá, že nejdéle Vám bude trvat sehnat ty pistácie.

Co je potřeba?
– 200 g nesolených pistácií
– 250 g polotučného tvarohu ve vaničce
– 250 g mascarpone
– 3 vejce
– 200 g moučkového cukru (já jsem rozmixovala třtinový na prach)
– 150 g karamelových sušenek (Lotus)
– 50 g másla

Troubu předehřejte na 140 °C. V mixéru rozmixujte 150 g pistácií na jemno a pak zbylých 50 g na hrubo na ozdobu. Rozpusťte si máslo, rozmixujte sušenky, přilijte k nim máslo a několika pulzy promixujte, aby se spojilo se sušenkami. Na dno rozevírací koláčové formy dejte pečící papír, na něj sušenkové „těsto“ a prsty ho rozprostřete a umačkejte tak, aby se vytvořily i malé okraje. V míse prošlehejte tvaroh, mascarpone, cukr a vejce a pak přidejte jemně mleté pistácie. Vznikne dost tekuté těsto, které nalijte na sušenkový základ.

Do trouby dejte pod mřížku plech s vodou a vložte nad něj koláč. Pečte zhruba hodinu, dokud okraje neztuhnou, ale střed se bude ještě trochu klepat. Vyndejte z trouby a nechte ve formě vychladnout. Koláč se trochu odtáhne od krajů. Objeďte opatrně nožem okraj, aby se koláč celý uvolnil z formy, sundejte ji a ozdobte po okraji na hrubo mletými zbylými pistáciemi. Před podáváním ještě nechte v lednici vychladnout. Dobrou chuť!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.