SWEET & SALTY

...jako život...
Chuťovka Pečivo

The Daring Bakers‘ Challenge Apr ’15 – FOCACCIA

Dubnová výzva pro mě vlastně moc výzva nebyla – tématem byla totiž Focaccia – italské pečivo, které už jsem několikrát dělala. I tak jsem ale byla ráda, protože už se u mě dlouho nedostala ke slovu a tak jsem si ji mohla připomenout a znovu zařadit do repertoáru 🙂 Výzvu hostily Rachael a Sawsan společně a vybraly hned 4 recepty. Focaccia je strašně jednoduchá, nedá se na ní v podstatě nic zkazit a přitom je díky olivovému oleji a bylinkám ukrutně dobrá. Takže jestli jste ji ještě nezkoušeli, směle do toho!

Co je potřeba na jeden plech?
– 400 g hladké mouky (já dala půl na půl se špaldovou)
– 300 ml teplé (ne horké!) vody
– 1/4 balíčku droždí
– lžička cukru
– olivový olej
– hrubozrnná sůl, nejlépe vločková (já měla maldonskou)
– rozmarýn, tymián nebo jakékoli bylinky máte rádi

Do mísy nasypte mouku se špetkou soli. Uprostřed udělejte důlek, no něj dejte lžičku cukru a na něj rozdrobte droždí. Zalijte vodou a začněte uprostřed vidličkou promíchávat s droždím. Postupně míchání rozšiřujte, aby se k vodě začala přimíchávat i mouka. Zapracujte tak všechnu mouku – teď už si na to vezměte vařečku a tak 10 minut hněťte, dokud těsto nebude pružné a nezačne se odlepovat od stěn. Pokud by vám zdálo, že je řídké, nebo že se mu nechce odlepovat, tak můžete přidat trochu mouky. Pak těsto vyklopte na pult a zpracujte ho v hezký bochánek. Mísu vymažte olivovým olejem, dejte do ní bochánek těsta, pomažte ho olejem, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout, dokud nebude mít trojnásobný objem – zabere to tak hodinu a půl.

Předehřejte troubu na 190°C. Plech vyložte pečícím papírem a natrhejte/nasekejte si bylinky, které budete chtít na focacciu dát. Těsto vyklopte z mísy a jen lehce ho propracujte. Na vále z něj udělejte placku tak 1 cm vysokou – jde to dobře rukama. Přeneste těsto na plech a po celém povrchu do něj prsty udělejte ďolíčky. Pomažte olivovým olejem, posypejte hrubou solí a připravenými bylinkami. Na nic nečekejte a dejte focacciu péct tak na 20 – 30 minut. Měla by být zlatavá a křupavá, ale uvnitř hezky měkká. Po upečení ji můžete ještě jednou zlehka pomazat olejem. Nechte vychladnout, nakrájejte a nechte si chutnat! Je skvělá jako pečivo k salátům, polévkám, nebo na sendvič, ale já ji miluju i jen tak samotnou, protože sůl a bylinky stačí samy o sobě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.