SWEET & SALTY

...jako život...
Chuťovka

Pesto z medvědího česneku

Taky vám přijde, že nás jaro jenom zkouší?? Přes týden teplo, sluníčko, nebe jako vymetený, takže člověk si připadá jako pako, že dřepí v práci a čučí do monitoru, místo aby vyběhl ven a nasával jarní atmosféru. No dobře, v mém případě spíš vyšel než vyběhl. A tak se těším na víkend, že na to budu mít dost času a ono prd. V pátek předpověď řekne, že v sobotu i v neděli bude zataženo a zima. Už podruhé po sobě! Fakt k vzteku. Tak si aspoň domluvíme oběd s kámoškou v Le Caveau, aby se to nějak vyrovnalo. Jenže v sobotu se stal zázrak.. Do ucha mi zachřestí dřevěné korále – oblíbený to způsob buzení mojí neteře – a já po rozlepení očí zjistím, že venku to šajní jako blázen. BOMBA!! Mohla jsem tak procourat trhy na Jiřáku a tam najít čerstvé těstoviny od Fresh Pasta a hlavně trs medvědího česneku a z něj dneska udělat boží pesto na oběd.

Pokud jste o medvědím česneku zatím neslyšeli, tak vězte, že s česnekem má společnou vůni a chuť, jen v trochu méně výrazném balení. Roste nejčastěji v lese v místech, kde je spíš stín a vlhko a je potřeba ho sebrat dřív než vykvete, protože pak listy odumírají. Jen pozor, abyste si ho nespletli s konvalinkou – musíte jít po čuchu a jak ucítíte česnek, máte správnou kytku. Je to rostlinka nabušená antioxidanty, vitamíny a minerály a tak je ideální pro jarní detox a oživení organismu. Dopřejte mu ale jenom kratičkou tepelnou úpravu, podobně jako špenát se dlouhým vařením znehodnocuje a prospěšné látky ztrácí. Ideální je proto jako pesto, které do uvařených těstovin jen zamícháte, nebo třeba na pomazánku místo ředkviček či pažitky. A právě recept na jednoduché pesto dnes přináším.

Co je potřeba?
– trs medvědího česneku (cca 50 g)
– 50 g mandlí
– 50 g parmazánu + další na posypání těstovin
– cca 100 ml extra virgin olivového oleje (nebo i víc, pokud chcete pesto tekutější)
– sůl a čerstvě mletý pepř
– 300 g čerstvých nebo 150 g sušených dlouhých těstovin

Dejte vařit vodu na těstoviny a dobře ji osolte. Do mixéru nasypte mandle a parmazán a krátkými pulzy je rozsekejte na menší kousky. Pak delším pulzem na drobno. Přidejte omyté a osušené listy medvědího česneku, zalijte olivovým olejem a trochu osolte (tak čtvrt lžičky). Rozmixujte všechno do pesta – nemusí být úplně hladké, aspoň ucítíte jednotlivé přísady. Pokud byste měli pocit, že je pesto moc husté a nejde vám mixovat, přilijte ještě olej. Tou dobou už bude voda na těstoviny vřít, tak je do ní lupněte. Po uvaření jen vmíchejte 4 až 5 lžic pesta do těstovin a promíchejte. Postrouhejte ještě parmazánem a nechte si chutnat!

Pesto má jemnou chuť, voní a chutná po česneku, ale nezůstane vám po něm česneková pachuť. Z uvedeného množství vám nejspíš ještě zbyde, tak si ho dejte zamrazit do tvořítka na led a až zmrzne, sesypejte kostičky do igelitového pytlíku nebo krabičky a máte minimálně dvě další dávky na příště 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.