SWEET & SALTY

...jako život...
Moučník

The Daring Bakers‘ Challenge Mar ’15 – TARTE TATIN

Tenhle příspěvek by se taky mohl jmenovat „Jak se mi to fakt nepovedlo“. Únorovou výzvu jsem zazdila, protože mě nějak nechytla a nelákala, ale na březnovou jsem se moc těšila. Měli jsme totiž udělat klasický francouzský koláč Tarte tatin. Obrácené koláče mám ráda, povinné bylo domácí těsto, na to jsem se těšila. Zkrátka vypadalo to celkem jednoduše a tak jsem ho chtěla udělat u bráchy, kam jsme byli pozvaní na večeři, jako dezert.

Těsto jsem si udělala den předem, protože stejně mělo v lednici odpočívat. Až potud pohoda. Principem koláče je udělat karamel, povařit v něm jablka, přikrýt těstem a dát zapéct. Po upečení se koláč vyklopí vzhůru nohama na talíř a pohoda lahoda. Hm. Karamel jsem zkazila. 2x! Prostě se ten cukr nerozpustil. Zkusila jsem oba způsoby – rozpustit máslo a v něm pak cukr i opačně – nejdřív zkaramelizovat cukr a v něm rozšlehat máslo. Ani jeden pokus nevyšel, cukr se prostě s máslem nespojil, ať jsem míchala a nadávala jak jsem chtěla. Z obou pokusů zůstala placka vařícího polorozpuštěného cukru a kolem mastné kolo rozpuštěného másla, fakt krása.Tuším, že to bylo proto, že jsem se pokusila udělat z třtinového a ne bílého..

No nic, povařila jsem teda jablka ve zbytku másla, nějaký cukr na nich byl, protože v něm předtím odpočívala. Říkala jsem si, že to aspoň nebude tak sladký. Jenže mě se nepovedlo ani normálně rozválet to těsto! Asi tam bylo moc vedro, nebo prostě hvězdy stály ten den proti mě, ale měla jsem z toho hnusnou, ulepenou a potrhanou placku. Jako fakt už mě to nebavílo, tak jsem to nějak roztáhla na jablka, díry zaplácla zbytky těsta a šoupla to do trouby. Výsledek můžete vidět na jediné fotce, kterou udělal brácha, abych ji mohla dát aspoň na fórum DB, aby se nemyslelo, že jsem se na to úplně vykašlala.

Jako ani takhle to nebyl úplnej propadák, těsto je naštěstí vespod, takže není vidět, jak ošklivý to bylo. A chuť byla ve finále dobrá. Ale recept vám sem dávat nebudu, dokud se mi to nepovede tak, jak by to mělo být. Takže si to najděte u těch kolegyň blogerek, které byly šikovnější než já… bylo jich dost 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.