SWEET & SALTY

...jako život...
Hlavní chod

Nejsem Jamie, ale…

… chtěla bych vařit jako on.

Jak se máte v novém roce? Už máte předsevzetí a už je svědomitě plníte? Já jsem Silvestr strávila na chalupě se starostmi o maminku, která ulehla se zápalem plic, ale i tak to bylo v rámci možností fajn. Po pravdě jsme přípitek nějak sabotovali a po půlnoci už jsem byla v posteli, takže pro mě vlastně dobrej Silvestr.

No a předsevzetí?? Hmmm… měla bych si asi dát závazek, že budu jíst zdravěji a že třeba i zhubnu, ale to by mělo přijít od hlavy a ne od toho, že si to napíšu prvního ledna do deníčku. Takže já jsem si dala jiný závazek a to ten, že budu víc používat svoje kuchařky a víc podle nich vařit. Mám jich už docela slušnou sadu, ale pořád jimi jen listuju a z každé vařím pár kusů receptů (a z některých ani to ne) a je to podle mě škoda, protože mi tak uniká spousta nových věcí, které bych se mohla naučit a vy se mnou.

Dnes padla volba na Jamieho Olivera a jeho 15 minut v kuchyni. Kuchařka vypadá skvěle, ostatně jako každá jeho knížka, mám ji mimochodem už rok. Boží fotky, krásný styling, celkem srozumitelné postupy a navíc slib, že do 15ti minut bude na stole. To je samozřejmě blbost. Já jsem se zatím dostala nejlíp na dvojnásobek času a to jsem se v tu chvíli považovala za frajera. Ale nechtějte vědět, jak vypadala moje kuchyň 🙂 Abyste to za tento čas zvládli, musíte být buď supermegadobří, nebo mít za sebou tým jako on a nepočítat do času přípravu surovin. Já všechno krájím v ruce a navíc pomalu, jsem občas dost zmatkář a moje kuchyň je asi tak třetinové velikosti, takže není v mých silách se do toho vejít. Ale nevadí, protože o rychlost jde vlastně až ve druhé řadě. V té první jde o dobré jídlo a v tom je na Jamieho spoleh.

Jako první jsem si vybrala ricottové smaženky s rajčatovou omáčkou a to teda pro mě žádná hitparáda. Dnes jsem vybrala zlaté kuře s dušenou zeleninou a gratinovanými bramborami a dopadlo to o moc líp. Neměla jsem slaninu a trošku jsem si vylepšila brambory, ale i tak si myslím, že se mi povedlo dosáhnout věrohodné nápodoby 🙂 recept uvádím v mojí verzi, ale fakt se moc neliší.

Srovnání 🙂

Co je potřeba pro 2?

brambory:
– 4 brambory
– 1 cibule
– stroužek česneku
– lžíce provensálského koření
– 100 ml šlehačky
– 3 lžíce strouhaného parmazánu
– půl lžičky másla

maso:
– 2 kuřecí prsa
– sůl a pepř
– lžíce rozmarýnu
– lžíce oleje

zelenina:
– půl pórku
– 125 g čerstvého špenátu
– menší hrnek mraženého hrášku

Nakrájete brambory na tenké plátky, tak 2 mm (Jamie to dělá v robotu, já růčo). V konvici uvařte vodu a ještě vroucí ji vlijte do hrnce, který je na zapnuté plotýnce. Osolte a vsypte brambory. Vymažte máslem pekáček, utřete česnek a rozetřete ho na dno pekáčku. Nakrájejte cibuli na tenko, rozprostřete do pekáčku a dejte troubu hřát na gril na 200°C. Arch pečícího papíru posolte, popepřete a posypte rozmarýnem. Kuře v koření obalte, přehnětě papír a maso naklepejte do stejné výšky. Každé kuřecí prso rozpulte.

Na rozehřátou pánev dejte olej a vložte kuře. Brambory by už měly být měkké, takže je slijte a vsypte do pekáčku. Promíchejte s cibulí, rozprostřete do jedné vrstvy, zakapejte smetanou, posypte parmazánem a vložte do trouby. Obraťte kuře. Pórek podélně rozpulte a nakrájejte na plátky. Do hrnce od brambor dejte lžíci oleje a pórek na něm osmahněte. Jakmile změkne, přidejte k němu hrášek a špenát. Podle potřeby ještě jednou obraťte kuře. Až špenát zavadne a zmenší objem, můžete servírovat. Brambory by měly mít lehce hnědou kůrku z parmazánu a kuře by mělo být opečené do hněda. Naaranžujte kuře na zeleninu a podávejte s bramborami. Dobrou chuť, je to mňamka!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.