SWEET & SALTY

...jako život...
Moučník

Kynuté rolky s domácím pudinkem

V červnu bylo výzvou Daring Baker’s upéct skořicové rolky. Měla jsem v plánu se výzvy zúčastnit, protože na seznamu už je mám poměrně dlouho, ale nakonec se mi to kvůli zařizování svatby a věcí s tím spojených nějak nepodařilo. Ale nezapomněla jsem na ně! Nevím proč, ale v pátek jsem najednou dostala chuť na cokoli z kynutého těsta. Bylo mi vlastně jedno co, hlavně když to bude nadýchaný a bude to vonět po droždí 🙂 A tak přišla jejich chvíle. I když výzvou byly skořicové rolky, mám – zřejmě mylnou – představu, že to bude trochu suché a to já nemám ráda. A tak jsem zarolovala domácí vanilkový pudink. Jen tak mezi námi – domácí puding není ani o fousek náročnější nebo delší v přípravě než kupovaný. Jenom ušetříte svoje tělo aromat a barviv 😉

Co je potřeba?
vyšlo mi to na 2 koláčové formy, celkem 9 rolek

– 100 g krupicového cukru
– 1 vejce
– 6 g soli
– 80 g měkkého másla
– 450 g mouky (dala jsem půl na půl hladkou a špaldovou)
– kůra z jednoho biocitronu
– 270 ml vlažného mléka
– 15 g droždí (nebo 6 g sušeného, ale to tak hezky nevoní)

na pudink
– 500 ml mléka (dala jsem 400 ml a 100 šlehačky a taky to šlo)
– 2 lžíce kukuřičného škrobu (neboli maizeny)
– 1 lžička vanilkové pasty (prodává Candy store a je to boží)
– 3 lžíce třtinového cukru
– 1 žloutek

Cukr s máslem a solí utřete a pak přidejte vejce s citronovou kůrou a umíchejte/ušlehejte do hladka. Přisypte mouku a nadrobené droždí a zalijte vlažným mlékem. Uhněťte ze směsi hladké a pružné těsto. Až se přestane lepit na stěny mísy i na vařečku, tak propracovávejte ještě tak 5 minut a máte hotovo. Celkem to zabere tak 15 minut poctivé práce. Bochánek těsta lehce posypte moukou, zakryjte utěrkou a dejte do tepla kynout, dokud nebudete mít v míse dvojnásobek původního množství. Bude to trvat tak dvě hodiny.

Zatímco těsto kyne, udělejte si pudink. 3/4 mléka odlijte do hrnečku a dejte hřát na sporák. Ve zbytku rozšlehejte vajíčko, cukr, vanilku a škrob. Až bude mléko těsně pod bodem varu, dejte tak 5 lžic do studené části a rozmíchejte. Pak hned přilijte k teplému mléku a míchejte a míchejte dokud pudink nezhoustne. Do rolek je lepší, když bude mít trochu tužší konzistenci než byste si normálně dali, bude pak míň vytékat při krájení a kynutí. Pudink přikryjte potravinářskou folií a dejte vychladnout. V tomhle období klidně ven na balkon, pokud máte tu možnost.

Až těsto vykyne, vyklopte ho z mísy a na válu trochu propracujte. Rozdělte napůl a z půlky vyválejte obdélník, tloušťka tak půl centimetru. Vychladlý pudink metličkou promíchejte, aby v něm bylo co nejmíň hrudek. Polovinu natřete na těsto a nechte si od kraje tak 5 cm – jak budete rolovat, pudink bude postupovat dopředu. Zarolujte od delší strany tak, aby dolní hrana byla po zavinutí dolů. Nakrájejte na kusy tak 4 cm tlusté a dejte je řeznou stranou dolů do zapékací formy. Nechte mezi nimi tak 1,5 cm rozestupy, těsto ještě nakyne. Pokud se vám to trochu rozkydne, tak nezoufejte. Mě se rozkydly strašně moc a vůbec jim to neuškodilo.

Totéž opakujte i s druhou půlkou těsta. Znovu přikryjte utěrkou a nechte ještě hodinu a půl kynout. Těsně před koncem rozehřejte troubu na 180°C a až bude zahřátá, dejte do ní rolky tak na 25 minut. Dávejte pozor před koncem doby, je možné, že budou potřebovat přikrýt alobalem, aby se vršek nespálil. Po vychladnutí vyjměte z formy, pocukrujte a nechte si chutnat!

Těsto je krásně vláčné a nadýchané, pudink mu dodá ještě o něco více vláčnosti a skvělé jsou i druhý den. Super na nich je, že je můžete plnit vlastně čímkoli, co máte rádi.. třeba skořicovým cukrem, jako v původním receptu. Nebo taky čokoládou, tvarohem s marmeládou, mákem nebo povidly. Já bych příště přidala do pudinku ještě rozinky namočené v rumu a možná bych to i posypala lupínky mandlí 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.