SWEET & SALTY

...jako život...
Moučník

Beautiful bread (The Daring bakers challenge Feb ’14)

Poslední měsíce ty pekařské a kuchařské výzvy pěkně flákám, to je asi vidět. Některé ale dělám zpětně, protože se mi tak líbí, že i když nestihnu termín, tak je stejně chci uvařit a upéct. Asi bych si měla koupit knihu Konec prokrastinace, prý je to hit. Postupně se tu tedy objeví ještě pár takových zpětných výzev s křížkem po funuse. Tuhle hostila Sawsan z blogu Chef in Disquise.

Jak název napovídá, mělo by jít o pečivo, které hezky a zajímavě vypadá. Na první pohled mi to přišlo nějaké složité zamotat to tak, aby to vypadalo jako obrázku, ale po bližším prozkoumání se to ukázalo jako brnkačka, kterou můžete neznalé hezky překvapit a vysloužíte si uznalé pokývnutí hlavou.. ovšem jen do chvíle, než prozradíte, jak moc jednoduché to je 🙂 Variantám náplní se meze nekladou, základní verze byla nutella nebo máslo se skořicí. Já jsem použila pomazánku z karamelových sušenek, ale třeba povidla by taky mohla být fajn.

Co je potřeba?
– 60 ml teplé vody
– 180 ml teplého mléka
– 1 velké vejce
– 60 g změklého másla
– 50 g cukru
– 1/2 lžičky soli
– 450 g hladké mouky
– 8 g sušeného droždí
– náplň podle vlastního výběru – nutella, máslo a skořice, sladká pomazánka, povidla…atd.

V míse prošlehejte vejce s mlékem, vodou, cukrem, máslem a droždím. V jiné misce smíchejte mouku se solí a přidejte k nim vaječnou směs. Zpracujte na hladké těsto, vložte ho do olejem vymazané mísy, přikryjte vlhkou utěrkou a dejte na teplé místo kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem. Já jsem ho dala do trouby vyhřáté na necelých 30°C.

Když těsto vykyne, vyklopte ho na pomoučněnou pracovní plochu a rozdělte ho na 4 části. Každou vyválejte na kruh o průměru zhruba 20 cm (aby se vám pohodlně vešlo na plech, těsto ještě nabyde). Na pečící papír dejte první vrstvu, pomažte ji zvolenou náplni a na to položte další vrstvu. Zopakujte ještě 2x, na vrchu bude nepomazané těsto. Teď přijde ta zábava.

Mrkněte na obrázek: těsto překrájejte na 8 stejných trojúhelníků a doprostřed každého z nich udělejte zářez, který ale na žádné straně nedokrojíte do konce. Vezměte špičku trojúhelníku a dvakrát za sebou ji protáhněte zářezem uprostřed. Bude to trochu matlačka, ale když použijete jinou náplň než máslo, tak to celkem půjde. Až budete mít provlečené špičky všech částí, tak je uprostřed trochu zmáčkněte k sobě a pak spojte k sobě kraje každé části. Výsledkem by měla být jakási kytička.

Potřete těsto vlažným mlékem, dejte na plech a nechte ho tak 15 minut odpočinout, než se vám trouba rozpálí na 240°C. Lupněte do rozpálené trouby a po 5 minutách teplotu stáhněte na 200°C. Pečte dalších 15-20 minut, dokud povrch krásně nezezlátne. Pak už jen zbývá počkat, až to trochu zchladne a můžete si ulamovat jednotlivé části. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.