SWEET & SALTY

...jako život...
Chuťovka

Borůvková zmrzlina a mango sorbet

Léto je v plném proudu a já jsem tím pádem šťastná. Protože svítí sluníčko, je teplo, dá se jezdit k vodě, měla jsem super svatbu (díky kamarádi!!), protože jsem se vrátila z krásné dovolené a taky proto, že je kolem mě taková spousta čerstvého ovoce a zeleniny, že nevím, co bych měla jíst dřív. Ráda bych sem dávala víc příspěvků, ale mě prostě ze všeho nejvíc chutná ovoce i zelenina syrová a jen tak.. No ale občas se přece jenom pokusím to přetavit i do nějaké jiné podoby a výsledkem toho je i dnešní příspěvek.

Už několik let prohlašuji na začátku léta, že se konečně pustím do přípravy domácí zmrzliny, ale ještě na to nikdy nedošlo. Až letos, když jsem dostala od mamky spoustu čerstvě natrhaných borůvek, jsem se do toho pustila. Pro začátek jsem tedy zkusila borůvkovou a taky mangový sorbet. V čem je rozdíl?? Sorbet by, na rozdíl od zmrzliny, měl obsahovat jen ovoce, vodu a cukr (nebo jiné sladidlo), bez přídavku jakéhokoli tuku jako je třeba smetana. Jsou lehčí a také mám pocit, že v horku osvěží víc než zmrzliny a člověka tolik nezasytí. Obojí je ale velká dobrota, bez nějakých umělých konzervantů a našlehaného vzduchu. Suroviny jsem neodměřovala, takže uvedená množství považujte za orientační.

Co je potřeba?

Mango sorbet:
– 1 zralé mango
– hrst máty
– 4 lžíce agávového sirupu/medu/cukru
– 1 lžíce vanilkového extraktu
– voda na rozředění

Mango oloupejte a dužinu nakrájejte na kousky. Dejte do mixéru, přilijte skleničku vody a rozmixujte. Pak přidejte mátu a vanilkový extrakt a zase rozmixujte. Oslaďte podle chuti (mě stačilo množství výše), ale pamatujte na to, že zmrznutím se sladkost i chuť ovoce potlačí, takže je dobré to osladit trochu víc. Pokud je směs hodně tuhá a jde špatně rozmixovat, přilijte ještě vodu podle potřeby. Pokud jako já nemáte zmrzlinovač, dejte sorbet do krabičky a tu do mrazáku. Každou hodinu směs vidličkou promíchejte, abyste rozbili ledové krystalky. To je potřeba udělat alespoň 3x-4x.

Borůvková zmrzlina:
– 3 hrsti borůvek
– 250 ml šlehačky
– 200 ml kokosového mléka
– 4 lžíce agávového sirupu/medu/cukru

Nejdřív rozmixujte borůvky. Pak přidejte i všechny ostatní suroviny a všechno promixujte na konzistenci hladkého krému. Zdálo by se, že borůvky jsou sladké a výrazné dost – doslazujte podle chuti a intuice, já měla pocit, že trochu zvýraznit by to chtělo a myslím, že jsem udělala dobře. Nalijte do krabičky a vložte do mrazáku. Stejně jako sorbet se musí zhruba jednou za hodinu směs promíchat, aby v ní nevznikly krystalky a šla pak hezky nandavat. Dobrou chuť a krásné léto!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.