SWEET & SALTY

...jako život...
Chuťovka

Tarte flambée

Tarte flambée je francouzský slaný koláč, jehož základem je chlebové těsto a cibule. Když si odmyslíte dvouhodinové kynutí těsta, tak příprava je ultrarychlovka, protože stačí jenom dát dohromady suroviny na těsto a po vykynutí vyválet, potřít, posypat a za čtvrt hoďky je hotovo. Je to super chuťovka na párty nebo k vínu, ale klidně i celkem lehká večeře. Recept je z Apetitu, který ho má od šéfkuchaře bistra La Gare, kam doporučuju zajít, protože je to mooooc příjemný podnik a s mooooc dobrým Boeuf bourguignon.

Co je potřeba?

na těsto:
– 400 g hladké mouky
– 8 g sušeného droždí (koupíte třeba v DM drogerii)
– špetka soli

na náplň:
– crème fresh (můžete Chef de crème od Yoplait)
– 2 cibule
– 200 g slaniny na kostičky
– muškátový oříšek
– sůl a pepř
– 200 g nastrouhaného sýra

Droždí smíchejte se třemi lžícemi vlažné vody a nechte vzejít kvásek. Sušené droždí se chová se trošku jinak, než klasické, nenakyne tak moc ani tak rychle. Do mísy prosijte mouku a špetku soli, přidejte kvásek a 200 ml vlažné vody a vypracujte hladké nelepivé těsto. Přikryjte mísu utěrkou a nechte 1,5 až 2 hodinky kynout. Super je, že těsto vykyne i přes noc v lednici, takže si ho můžete jeden večer připravit a druhý rovnou péct.

Po vykynutí rozpalte troubu na 200 °C. Rozdělte těsto na tři díly a z každého vyválejte plát asi 2 mm tlustý. Přeneste ho na pečící papír a na plech, těsto propíchejte vidličkou a potřete tenkou vrstvou crème fresh. Zlehka postrouhejte muškátovým oříškem, osolte a opepřete. Na to pak rozložte třetinu cibule, třetinu slaniny a třetinu sýra. Vrstva by neměla být moc tlustá, aby byla cítit i chuť těsta. Dejte do trouby a pečte 10-15 minut, až budou okraje křupavě hnědé. Rozkrájejte na kousky a nechte si chutnat 🙂

2 Comment

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.