SWEET & SALTY

...jako život...
Chuťovka Moučník

Piknikobraní

Je září, léto končí, u silnic se objevuje burčák a světu vládnou nejrůznější vinobraní. Protože jsem se zatím na žádné vinobraní neměla možnost dostat a protože uplynulý týden měl být tím posledním letním, než definitivně začne být (pro mě) příšerně až do dubna, rozhodli jsme se, že by to místo vinobraní chtělo spíš piknik. Hostivařská přehrada nedaleko mého bydliště je ideálním místem a tak jsme svolali pár lidí a plán na neděli byl na světě.

Jenže v sobotu jsme byli na Foodparade a tam se člověk celkem rozmáchne a rozmazlí. A tak jsem začala vymýšlet, čím tu jídelní sobotu tak nějak důstojně prodloužit. Navíc se učím péct a piknik je ideální místo, kde svoje výtvory můžu udat 🙂 S ostatními účastníky jsme se domluvili, že každý přinese nějaké maso a pití a že to dáme dohromady.

No a já jsem se rozhodla že k tomu upeču ořechový koláč a že konečně vyzkouším bramborové muffiny z mojí nové kuchařky Deník Dity P., kterou už pomalu umím zpaměti, ale zatím jsem se ještě nedokopala nic vyzkoušet. A protože Martin se na ořechy tváří všelijak, jenom ne nadšeně, a protože ta kuchařka je fakt super, upekla jsem z ní nakonec ještě borůvkovou bublaninu 🙂 Nejsem hamoun a tak se dneska podělím o všechny tři recepty 🙂

Ořechový koláč

Recept je z Apetitu a je dokonalý sám o sobě, pokud jste jako já ořechofil. Dala jsem do něj jen jednu jedinou věc navíc a tím byl pořádný panák domácí ořechovice, kterou jsme si dovezli z Chorvatska. Koláč je jednoduchý a pokud nepočítám chladnutí těsta v lednici, tak i celkem rychlý.

Co je potřeba?

na těsto:
– 150 g másla na těsto + trocha na vymazání formy
– strouhanka
– 180 g hladké mouky (dala jsem 100 g celozrnné a zbytek hladké)
– 100 g moučkového cukru
– 1 žloutek

na náplň:
– 3 žloutky
– 1 celé vejce
– 180 g krupicového cukru (lepší je třtinový)
– 180 g mletých ořechů (já měla směr vlašáků a lískáčů)
– sníh ze 4 bílků
– panák ořechovice

Dortovou formu vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Máslo rozehřejte, nechte trochu zchladnout a pak smíchejte se všemi ostatními surovinami na těsto. Udělejte z těsta váleček, zabalte do potravinové folie a dejte do ledničky. Smíchejte všechny suroviny na náplň. Opatrně při vmíchávání sněhu, chce to jen tak lehce překládat, žádné zuřivé šlehání 🙂

Z těsta z ledničky odkrojte cca 2/3 a zbytek dejte do mrazáku. Z válečku pak odkrajujte válečky tak 0,5 cm tlusté, dávejte vedle sebe do formy a prsty rozmačkávejte, až se všechny spojí, pokryjí dno formy a trochu se i vytáhnou jako okraje. Na těsto pak nalijte ořechovou směs a na ni rovnoměrně nastrouhejte na hrubém struhadle zbytek těsta z mrazáku. Teď už je připravený na cestu do trouby, peče se zhruba 40 minut na 180°C.

Borůvková bublanina

Skoro se to stydím přiznat, ale ještě jsem nikdy nepekla bublaninu. Trochu jsem se bála, že bude splácnutá, nebo že všechny borůvky skončí na dně slité v jednolitou hmotu. Ale nestalo se a naopak mě překvapilo, jak jednoduché a hlavně ultrarychlé to pečení bylo. Jak už jsem říkala, recept je z kuchařky Deník Dity P.

Co je potřeba?
– 80 g másla
– 150 g moučkového cukru
– 1 sáček vanilkového cukru
– 3 vejce
– 200 ml kefíru
– 150 g polohrubé mouky
– 150 g hladké mouky
– 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
– ovoce (já měla zmrzlé borůvky)

Máslo rozehřejte a smíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem (pozor prodává se vanilkový a vanilínový – ten je ale udělaný chemicky a vanilku to nevidělo ani z vlaku), vejci a kefírem. Ještě jsem přidala lžičku vanilkového extraktu. Ušlehejte do hladké hmoty a přisypte prosátou mouku a kypřící prášek. Formu vymažte máslem a vysypejte moukou nebo strouhankou anebo vyložte pečícím papírem. Nalijte do ní těsto a poklaďte ovocem. Troubu rozpalte na 170°C. Podle kuchařky by se měla bublanina péct zhruba 20 minut, jenže já ji po té době měla téměř v původním stavu. Nakonec zkouška špejlí dovolila bublaninu vyndat až po 45 minutách.

Bublanina byla skvělá, lehká a nadýchaná, voněla vanilkou a borůvkami. K pikniku ideální, protože po všem tom jídle vás nedorazí, ale jenom tak lehce doplní 🙂

Bramborové muffiny

I bramborové muffiny jsou z Ditiny kuchařky. Musím říct, že by mě asi nenapadlo, že i bramborová směs se může muffinově nafouknout 🙂 Akorát jsem loupala a loupala brambory a nenapadlo mě je hned vážit, takže jsem nakonec měla o třetinu větší množství, což ale rozhodně nebylo na škodu. Recept ale uvádím v původním množství.

Co je potřeba?
– 100 g slaniny
– 550 g brambor
– 225 g hladké mouky
– 3 lžičky kypřícího prášku do pečiva
– 120 g nastrouhaného tvrdého sýra
– svazek pažitky
– 2 vejce
– 80 ml olivového oleje
– 100 ml mléka
– sůl, pepř

Slaninu nakrájejte na kostičky a vypečte do hněda. Než se slanina udělá, oloupejte brambory, nastrouhejte je na hrubo a vymačkejte přebytečnou vodu. Přidejte slaninu, sýr, pažitku a mouku s kypřícím práškem. Nakonec přilijte olej promíchaný s vejci a mlékem. Osolte, opepřete a dobře promíchejte. Vznikne celkem husté těsto, které líně klouže ze lžíce.

Rozehřejte troubu na 180°C, naplňte formy na muffiny směsí tak do dvou třetin a posypte zbylým sýrem. Šoupněte muffiny do trouby a můžete tak 35 minut pozorovat, jak se nafukují a vylézají z formiček 🙂 Chuť je lehce překvapivá, nejvíc mi připomínala velikonoční nádivku bez kopřiv 🙂

Tak to by bylo všechno – vím, je to dneska trochu delší 🙂 Ale můžu slíbit, že všechny tři piknikové tipy vám budou chutnat! 😉

 

4 Comment

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.