SWEET & SALTY

...jako život...
Hlavní chod

Hovězí guláš

Po neuvěřitelně dlouhé době, odpovídající mojí odmlce tady na blogu, jsem o víkendu doma a mám čas. Takže nastala doba na vaření a volba padla na hovězí guláš podle kuchařky Poklady klasické české kuchyně od Romana Vaňka. Tenhle pán nejenom že dal dohromady úžasnou kuchařku (úžasnou proto, že já českou kuchyni zatím nijak moc neovládám a tak věřím, že tahle knížka to zaručeně spraví) a neúnavně bojuje za to, abychom četli etikety a neprali do sebe zbytečnou chemii (viz. kterýkoli díl Pekla na talíři na Streamu), ale navíc založil Pražský kulinářský institut, kam jsem se zatím ještě nedostala, ale je to na jednom z prvních míst mého Cobychstrašněchtěla listu 🙂

No a protože na kurz se asi jen tak nedostanu, udělala jsem si malou školu vaření doma a začala jsem gulášem. Recept je v nezměněné podobě, protože je skvělý tak jak je 🙂

Co je potřeba pro 4?
– 500 g hovězího masa na guláš (já použila hovězí krk)
– 500 g cibule (+ balíček papírových kapesníků na slzy)
– malý rajčatový protlak
– lžička kmínu, ideálně podrceného v hmoždíři
– 3 bobkové listy
– lžíce sladké papriky
– 1 l hovězího vývaru (nebo i vody)
– stroužek česneku
– vrchovatá lžíce sádla, nebo půl na půl máslo a olej
– sůl a pepř

Cibuli nakrájím na větší kostičky a na směsi másla a oleje (sádlo doma nemám) pomalu smažím tak, aby postupně všechna zhědla, trvá to tak 20 minut. Na poslední tři minutky přidám nadrcený kmín Mezitím nakrájím maso na kostičky, zhruba 2×2 cm. Až cibulka zhnědne, přihodím maso a restuji ho tak dlouho, dokud není ze všech stran hnědé a dokud se nevypaří všechna šťáva, kterou maso pustilo. Pak zasypu červenou paprikou, přidám rajčatový protlak a ještě chvíli restuju, aby se chuť papriky a protlaku mohla rozvinout. Tím je hotový základ na guláš.

Pak přidám bobkový list, osolím, opepřím a zaliju vývarem (může být i voda). A zhruba hodinu na mírném stupni dusím, dokud není maso měkké. Výsledek je možné lehce zahustit moukou rozmíchanou s vodou (pak je potřeba ještě alespoň 15 minut guláš provařit). Úplně za závěr přidám utřený česnek a ještě dvě minutky provařím. Protože jsou knedlíky mojí nejméně oblíbenou přílohou, jím ke guláši většinou buď kolínka, nebo čerstvý chleba.

Musím říct, že ze všech gulášů, které jsem zatím zkusila a nebylo jich zrovna málo, mi tenhle chutnal asi nejvíc a na první dobrou, bez dodatečného ochucování. Je to vlastně dooost jednoduché jídlo 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.