Mám za sebou 14ti denní dovolenou, kdy jsem krásně nedělala vůbec, ale vůbec nic. To znamená, že jsem ani nevařila, takže i červenec je na příspěvky chudý. Komu by se taky chtělo v tom vedru něco dělat, že jo. Notabene stát u plotny a to myslím fakt plotnu, protože u nás na chalupě jsou vařícím „spotřebičem“ kamna. Navíc jsem nějak v tom počasí ztratila chuť k jídlu. Dneska sice teplota konečně klesla, i když za cenu včerejší buřiny, která nám dokonce před domem vyvrátila strom, ale i tak jsem nějak pořád nevěděla, na co bych vlastně měla chuť. No a tak jsem se rozhodla udělat k večeři něco lehkého a letního, něco, co normálně dělám jako přílohu – francouzskou specialitu ratatouille. Recept mám z jednoho už hodně starého čísla Apetitu a nic bych na něm neměnila, takže předkládám původní verzi.
Ratatouille je ve Francii vlastně jídlo chudých, něco jako naše lečo, akorát že základem je místo rajčat a paprik lilek s cuketou. Je to lehké a snadné jídlo, jen trošku zdlouhavější na přípravu, když si člověk vezme, že je to vlastně „jenom“ zelenina. Základem je totiž dělat každý druh zeleniny zvlášť a teprve na závěr dát všechno dohromady, aby zelenina neztratila barvu a nebyla rozbředlá. Díky vinnému octu získá zelenina zajímavou příchuť, kterou bylinky už jenom dotáhnou k dokonalosti. Chutnalo i zapřísáhlému odpůrci lilku 🙂 Doporučuju k němu bílý chleba nebo bagetku, naše šumava se k tomu fakt nehodí.
Co je potřeba pro 2?
– 1 menší lilek
– 1 menší cuketa
– 1 žlutá paprika
– 2 větší rajčata
– 1 cibule
– 2 stroužky česneku
– 1 lžíce vinného octa
– 1 lžička krupicového cukru
– 1 lžička provensálského koření
– olivový olej
– hrst bazalky + pár lístků na ozdobení
– sůl a pepř
Postup je jednoduchý: nakrájejte lilek a cuketu na větší kostky, tak 1 cm silné. Papriku nejdřív oloupejte škrabkou a pak ji taky nakrájejte na kostičky. Rajčatům nakrojte do kříže slupku, zalijte je 20 sekund horkou vodou, pak přelijte studenou a slupku stáhněte. Rozpulte je, vydlabejte semínkový vnitřek a na hrubo nakrájejte. Cibuli nakrájejte na menší klínky a utřete nebo nastrouhejte na jemno česnek. Teď je na čase postupně osmažit zeleninu. V pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a jako první vhoďte lilek. Smažte ho tak asi 5 minut, dokud nebude do zlatova. Pak ho dejte stranou a zopakujte postup s cuketou, pak s paprikou a nakonec s cibulí. Jakmile cibule změkne a začne zlátnout, přidejte k ní česnek a půl minuty promíchávejte. Přidejte ocet, cukr a koření, přihoďte rajčata a zbytek už udělané zeleniny, aby se všechna prohřála. Osolte a opepřete podle chuti. No a je hotovo, můžete nandat na talíř a ozdobit zbytkem bazalky. Dobrou chuť!