SWEET & SALTY

...jako život...
Chuťovka

Když nevíte co by, najdete to v… Ratatouille

Mám za sebou 14ti denní dovolenou, kdy jsem krásně nedělala vůbec, ale vůbec nic. To znamená, že jsem ani nevařila, takže i červenec je na příspěvky chudý. Komu by se taky chtělo v tom vedru něco dělat, že jo. Notabene stát u plotny a to myslím fakt plotnu, protože u nás na chalupě jsou vařícím „spotřebičem“ kamna. Navíc jsem nějak v tom počasí ztratila chuť k jídlu. Dneska sice teplota konečně klesla, i když za cenu včerejší buřiny, která nám dokonce před domem vyvrátila strom, ale i tak jsem nějak pořád nevěděla, na co bych vlastně měla chuť. No a tak jsem se rozhodla udělat k večeři něco lehkého a letního, něco, co normálně dělám jako přílohu – francouzskou specialitu ratatouille. Recept mám z jednoho už hodně starého čísla Apetitu a nic bych na něm neměnila, takže předkládám původní verzi.

Ratatouille je ve Francii vlastně jídlo chudých, něco jako naše lečo, akorát že základem je místo rajčat a paprik lilek s cuketou. Je to lehké a snadné jídlo, jen trošku zdlouhavější na přípravu, když si člověk vezme, že je to vlastně „jenom“ zelenina. Základem je totiž dělat každý druh zeleniny zvlášť a teprve na závěr dát všechno dohromady, aby zelenina neztratila barvu a nebyla rozbředlá. Díky vinnému octu získá zelenina zajímavou příchuť, kterou bylinky už jenom dotáhnou k dokonalosti. Chutnalo i zapřísáhlému odpůrci lilku 🙂 Doporučuju k němu bílý chleba nebo bagetku, naše šumava se k tomu fakt nehodí.

Co je potřeba pro 2?
– 1 menší lilek
– 1 menší cuketa
– 1 žlutá paprika
– 2 větší rajčata
– 1 cibule
– 2 stroužky česneku
– 1 lžíce vinného octa
– 1 lžička krupicového cukru
– 1 lžička provensálského koření
– olivový olej
– hrst bazalky + pár lístků na ozdobení
– sůl a pepř

Postup je jednoduchý: nakrájejte lilek a cuketu na větší kostky, tak 1 cm silné. Papriku nejdřív oloupejte škrabkou a pak ji taky nakrájejte na kostičky. Rajčatům nakrojte do kříže slupku, zalijte je 20 sekund horkou vodou, pak přelijte studenou a slupku stáhněte. Rozpulte je, vydlabejte semínkový vnitřek a na hrubo nakrájejte. Cibuli nakrájejte na menší klínky a utřete nebo nastrouhejte na jemno česnek. Teď je na čase postupně osmažit zeleninu. V pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a jako první vhoďte lilek. Smažte ho tak asi 5 minut, dokud nebude do zlatova. Pak ho dejte stranou a zopakujte postup s cuketou, pak s paprikou a nakonec s cibulí. Jakmile cibule změkne a začne zlátnout, přidejte k ní česnek a půl minuty promíchávejte. Přidejte ocet, cukr a koření, přihoďte rajčata a zbytek už udělané zeleniny, aby se všechna prohřála. Osolte a opepřete podle chuti. No a je hotovo, můžete nandat na talíř a ozdobit zbytkem bazalky. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.