Miluju caesar salát! Tuhle skutečnost jsem zjistila minulý týden, kdy jsem si ho udělala doma a mlaskala jsem ještě hodinu po tom, co v talíři nezbyla ani kapka zálivky. Ne že bych měla tenhle salát poprvé, ale nedávám si ho tak často jak bych chtěla, protože v restauracích to se zálivkou dost často přeženou a navíc v ní občas necítím nic jiného než ančovičky. A ančovičky, ty já nerada. Takže nejspíš budu na smrt jdoucí u pravověrných caesaristů, ale já jsem si udělala zálivku bez ančoviček a byla – nebojím se to říct – naprosto famózní.
Co je potřeba pro 2?
– 1 hlávka římského salátu
– 1/2 malé ciabatty nebo jiného bílého pečiva
– 100 g slaniny
– 1 lžíce olivového oleje
– sůl a pepř
– hoblinky parmezánu na ozdobu
na zálivku:
– 1 vejce
– 3 lžíce olivového oleje
– 1 lžíce citronové šťávy
– 1 lžička dijonské hořčice
– 1 lžíce parmazánu
– 1 stroužek česneku, utřený
– sůl a pepř
Ze všeho nejdřív si připravte krutónky. Rozpalte troubu na 180°C. Nakrájejte pečivo na kostičky tak 1×1 cm, promíchejte s olejem, aby byly obalené, rozprostřete na plech s pečícím papírem a osolte a opepřete. Vražte do trouby a dejte jim tak 10 minut, aby byly krásně zlaté a křupavé. Mezitím dejte vejce do rendlíku se studenou vodou a přiveďte k varu. Jakmile začne voda vřit, odměřte minutu a prudce zchlaďte. Do mixéru dejte všechny zbylé přísady na zálivku, vyklepněte vajíčko a pořádně promixujte.
Slaninu nakrájejte na kostičky a dejte na pánev škvařit, aby byla hezky křupavá. Teď už by měly být krutóny hotové, takže je můžete vyndat a nechat trošku zchladnout. Salát nakrájejte do mísy, polijte zálivkou a promíchejte tak, aby byly všechny kousky salátu lehce obalené. Nandejte na talíře, posypejte slaninou a krutóny, ozdobte hoblinkami parmezánu a můžete se do toho pustit 🙂 Dobrou chuť!