Mám několik malých kuchařských přání.
1) chtěla bych vařit více sezónně
2) chtěla bych jíst méně masa, protože jsem extra masožravec, ale zároveň mám pocit, že mi po těle bude líp, když maso trochu omezím
3) chtěla bych jíst víc zeleniny a hlavně salátů.
Asi se vám dere na jazyk, že tyhle tři věci jsou přece absolutní brnkačka a proč že to teda nepřevedu do praxe. A máte pravdu! Jenže plány, přání a odhodlání jsou jedna věc, realita pak trochu jiná. Mám doma asi 6 kuchařek (málo, já vim) a asi 4 poslední roky Apetitu, takže inspirace mraky, ale nějak nejsem moc schopná si k tomu sednout a probírat a hledat. Bezmasá jídla se u nás zas tak moc nenosila nikdy, takže v tomhle směru jsem dost omezená. Navíc z teplé zeleniny jsem ještě poměrně nedávno jedla tak akorát rajčata a papriky. Takže mám pak pocit, že točím tři teplá jídla a tři saláty pořád dokola. A to se jednomu dost brzo omezí, že jo.
No ale dost bylo vymlouvání a jde se činit. Ne že by hrozilo, že se ze mě stane vegetarián, to ani za zlatý prase (ha ha). Ale jestli máte podobný nedostatek inspirace na výše zmíněné, tak vás doufám v týdnech příštích potěším, když teda nevyměknu. Dnešní „recept“ (rozuměj poskládání surovin) je právě jednou takovou inspirací na salát a bez masa. A proč podzimní? Protože vlašáky a brusinky přece 🙂
Co je potřeba?
– směs listových salátů podle chuti
– 3-4 sušená rajčátka naložená v oleji, nakrájená na kostičky
– 2 hermelíny
– hrst vlašských ořechů nasekaných na větší kousky
– 2 lžíce zavařených brusinek (jako na svíčkovou)
– olivový olej
– lžička koření na hermelín, nebo směsi mleté sladké papriky a provensálského koření
– balzamikový ocet
Rozehřejte troubu na 170°C. Smíchejte koření se dvěma lžícemi olivového oleje a obalte v něm hermelíny. Každý zabalte zvlášť do alobalu, pořádně utěsněte, aby nic neteklo a dejte je to trouby na mřížku. Než se sýry rozpečou, natrhejte saláty a dejte je do hlubokých talířů. Salát posypte nakrájenými sušeným rajčaty, ořechy a brusinkami. Pak pokapejte balzamikovým octem a ochuceným olejem z naložených rajčat. Po 10 až 15 minutách opatrně vyndejte hermelín z trouby, přes alobal byste měli cítit, že už je měkký. Vybalte ho z alobalu, posaďte ho doprostřed na salát, nařízněte křížem a dejte na něj lžičku brusinek. Pak už si jenom připravte dobré pečivo a dobrou chuť!