SWEET & SALTY

...jako život...
Polévka Pro děti

Rychlá minestrone

Ano, neuvěřitelné se stalo skutečností a to, čemu už nikdo nevěřil, že ještě někdy nastane, je tady. Nový příspěvek! Poslední jsem přidávala v červenci a po pravdě ani pár měsíců před tím to nebyla žádná sláva. No co už. Prostě a jednoduše mě vaření z čista jasna přestalo bavit tak jako dřív a ty poslední měsíce se stalo víc rutinou a často i trochu otravou. A já nemám blog od toho, abych se do něčeho nutila, ale především pro svoji zábavu, čili kde nic není… znáte to. Nechci nic slibovat, netuším, jestli se blýská na lepší časy nebo ne, každopádně tuhle jsem najednou měla chuť vyfotit si oběd a zanést ho sem. Je to polévka co dům dal, kterou vařím poměrně často, když není čas a lednice i přilehlé prostory zejí prázdnotou. Je vhodná i pro děti (což ostatně za poslední rok skoro všechno, co tvořím) a je šance, že do ní nenápadně schováte i zeleninu, kterou váš potomek (nebo i vy) běžně odmítá, protože v tom množství se jednoduše ztratí. S tím teda my problém nemáme, my spíš musíme jídlo schovávat před potomkem 😀

Co je potřeba pro 4?

– 1 větší cibule
– 2 stroužky česneku
– 2-3 hrsti zeleniny nakrájené na menší kostičky (já mám nejčastěji cuketu a mrkev, ale super je třeba i kadeřávek a ani malé růžičky květáku neudělají ostudu)
– 1 plechovka krájených rajčat
– 2 lžíce rajčatového protlaku
– 1/2 plechovky bílých fazolí (můžete nahradit i jinou luštěninou – konzervovanou cizrnou nebo čočkou)
– 3 lžíce těstovin vchodných do polévky (orzo, písmenka, můžou být i obyč nudle)
– cca 1 litr vývaru nebo i vody (záleží, jak moc chcete polévku hustou)
– 1 lžička bazalkového pesta na každou porci
– 1 lžíce strouhaného parmezánu na každou porci
– olej, sůl, pepř
– 1 lžíce provenskálského koření
– 1 lžíce cukru (možno vynechat)

Cibuli nakrájejte na větší kostky (1×1 cm) a nechte na oleji zesklovatět a změknout. Pak přisypte zeleninu a opékejte spolu s cibulí, dokud nezačne chystat barvu do zlatova. Přidejte utřený česnek a rajčatový protlak a rychle promíchejte, aby se česnek nespálil. Zalijte rajčaty a vývarem, osolte, opepřete, můžete lehce osladit a přisypte i provensálské koření. Nechte 10-15 minut provařit a mezitím si v jiném hrnečku uvařte těstoviny. Až polévka trochu zhoustne, nechte v ní prohřát fazole a slité těstoviny. Nandejte na talíř/do misky a ozdobte každou porci lžičkou bazalkového pesta a lžící parmezánu. Dobrou chuť!

PS: přebytky se s klidem dají zamrazit na příště 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.