SWEET & SALTY

...jako život...
Hlavní chod Pro děti

Boloňská omáčka s červenou čočkou

Červené omáčky mají u nás vždycky úspěch. Je to taková sázka na jistotu, protože těstoviny a rajčata nebo rajčatové pyré mám doma vždycky, takže když už je lednice skutečně úplně prázdná, tak tohle se z ní vykouzlit vždycky dá, ať s masem nebo bez. Tentokrát jsem se ale rozhodla tu svoji obligátní červenou omáčku trochu vymazlit a udělat ji i výživnější. Přidala jsem do základu víc zeleniny a navíc ještě červenou čočku a výsledkem je dobré, syté a relativně rychle udělané jídlo, které je vhodné pro děti a hodí se i do mrazáku. Zkrátka po všech stránkách ideál. A když vám zbyde a nechcete ho mrazit, můžete omáčku ještě trochu zredukovat a naplnit jí tortilly nebo třeba uvařenou bramboru, posypat sýrem a hromadou jarní cibulky, dát do trouby zapéct a máte super večeři 😉

Co je potřeba pro 4?

– 1 menší cibule
– 2 stroužky česneku
– 1 velká mrkev
– 2 řapíky celeru
– 250 g telecího či hovězího masa
– 1 lžíce rajčatového protlaku
– 300 ml rajčatového pyré
– 1 lžíce kvalitního kečupu nebo cukru (nemusí být)
– hrst červené čočky
– sůl, pepř a olej
– nať z jarní cibulky na ozdobu
– parmezán podle chuti

Cibuli nakrájejte na drobno a nechte na oleji na středním stupni změknout. Přidejte na hrubo nastrouhanou mrkev a celer nakrájený na tenké proužky. Restujte, dokud zelenina nepustí vodu a nezačne se opékat. Pak přidejte maso, vařečkou ho rozdělte na malé hrudky a zase restujte, dokud se neodpaří šťáva. Přisypte na drobno nakrájený česnek a lžíci protlaku a minutu míchejte. Poté vlijte rajčatové pyré a zhruba 300 ml vody. Osolte, opepřete a nechte 15 minut probublávat.

Pak vsypte červenou čočku, případně doslaďte kečupem i cukrem a podle potřeby dolijte vodu, abyste měli řidší omáčku. Přiklopte a vařte dalších 15 minut, než čočka změkne a omáčka se zahustí. Občas nakoukněte a zamíchejte, abyste případně mohli ještě trochu podlít. Mezitím si uvařte těstoviny v dobře osolené vodě. Sceďte je, nandejte na talíř spolu s omáčkou a dozdobte na tenko nakrájenou cibulkovou natí a parmezánem.

TIP: Pokud nevaříte i pro děti, nic vám nebrání dát do základu i trochu slaniny a podlít dobrým červeným vínem 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.