SWEET & SALTY

...jako život...
Salát

Salát s pečenými rajčaty, cuketou a halloumi

Léto je ideální doba pro saláty. Sama občas nestačím zírat, jaké všechny druhy lze na trzích koupit a o některých jsem ani nikdy neslyšela. Přiznám se ale, že na saláty zas tak moc nejsem. Sice mi chutnají, ale mám pocit, že dělám pořád pár stejných variací a tak mě moc nebaví. Sem tam se ale vzchopím k nějaké nové kreaci a pak se (obrazně) mlátím do hlavy, proč je vlastně nedělám častěji. Následující salát můžu směle prohlásit za jeden z nejlepších, jaké se mi nejenom povedlo stvořit, ale i jaké jsem zatím jedla. Zní to (trochu) samožersky, ale tak to prostě je 🙂 Je teda trošku pracnější než obvyklé natrhat salát-nakrájet zeleninu-polít zálivkou, ale rozhodně se to vyplatí. Navíc když si uděláte víc rajčat a cukety, můžete je pak dát do skleničky, zalít olejem a mít je v pohotovosti na někdy jindy 😉

Co je potřeba na 2 porce?
na salát:
– 4 menší rajčata
– 1 cuketa
– olej na smažení
– lžíce olivového oleje
– lžíce bazalkového oleje (např. od Marks&Spencer, ale můžete použít i olivový)
– lžička provensálského koření
– sůl a pepř
– směs alespoň dvou druhů salátu (já měla křupavý římský a tmavý dubáček)
– 1 balení sýra Halloumi (za dobrou cenu jsem měla např. z Lidlu)

na zálivku:
– 2 lžičky medu
– 2 lžičky vinného octa
– 2 lžičky olivového oleje
– 1 lžička dijonské hořčice (pokud máte rádi ostřejší, tak dejte klidně dvě)
– sůl a pepř

Nejdřív si připravte rajčata a cuketu, počítejte, že je potřeba začít alespoň dvě hodiny předem, ale klidně i o den dřív, jak máte čas. Rozehřejte troubu na 100°C, pokud máte horkovzduch, použijte ho. Rajčata nakrájejte na třetiny a položte na plech vyložený pečícím papírem řeznou stranou nahoru. Lehce osolte a opepřete, posypte provensálským kořením a pokapejte olivovým olejem. Dejte do trouby a nechte je tam hodinu a půl. Pak troubu vypněte a ještě půlhodinky je nechte v teple dojít. Měly by vám vyjít polosušená měkká rajčata, která v troubě úžasně zesládnou.

Zatímco se rajčata pečou, připravte si cuketu. Nakrájejte ji podélně na zhruba 2 mm tenké plátky. Do pánve dejte lžíci oleje a postupně plátky z obou stran opečte do hněda. Opečené cukety navrstvěte do misky, zalijte lžící bazalkového oleje, přiklopte a nechte v chladu odležet, dokud nebudete dělat salát. Cukety se malinko zapaří, změknou, ale zůstane jim opečená chuť lehce ozvláštněná bazalkou.

Listy salátu natrhejte a naaranžujte na talíř. Promíchejte suroviny na zálivku, aby se spojily. Halloumi nakrájejte na špalíčky, z jednoho balení jich budete mít tak 12 – 14. Do menšího hrnku nalijte olej na smažení, rozpalte ho a po částech osmažte sýr, až bude zlatavý. Dávejte ale pozor, netrvá to víc jak minutu. Sýr vyndejte a nechte na papírové utěrce, aby se odsál přebytečný olej. Na salát rozdělte rajčata s cuketou, sýr a nakonec pokapejte zálivkou. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.