SWEET & SALTY

...jako život...
Chuťovka

Dip z feta sýru

Naše poslední dvě dovolené jsme strávili na maličkém řeckém ostrově Skiathos a bylo to tam tak krásné, že se tam určitě ještě někdy budeme muset vrátit, abychom to tam ukázali i naší píďale. V Řecku jsem byla poprvé, i když už jsem tam chtěla jet hodně dlouho. Na ostrově jsou krásné pláže, čisté moře a nepotkali jsme tam jediného čecha, protože všichni se přesouvají na vedlejší ostrov, kde se točila Mamma mia (ne že bych vás neměla ráda, ale na dovolené jsem nejradši bez svých spoluobčanů 🙂 ).

No a to jídlo! Chodili jsme na večeři skoro každý den a nestalo se, že by nám něco nechutnalo. Nejradši ovšem vzpomínám na fetu, smaženou ve filo těstě, politou tamním medem a posypanou opraženým sezamem – to byla tak neskutečná dobrota!! Jednou to musím vyzkoušet i doma. Na feta sýr jsem si musela trochu zvyknout, je úplně jiný než můj oblíbený balkán. V tomhle dipu je výrazná chuť trochu zjemněná jogurtem a chutí paprik a tak je dobrá i pro fetaře – začátečníky. Inspirovala jsem se v kuchařce Řecko od Apetitu, kterou jsem si musela koupit asi tak třetí den po návratu z dovolené 🙂 S bramborami vydá na lehkou večeři, ale dovedu si dip představit i jen se spoustou zeleniny nebo pita chlebem.

Co je potřeba pro 2?
na dip:
– 100 g sýru Feta
– 80 g hustého bílého jogurtu
– 2 lžíce pečených paprik naložených v oleji
– hrst nasekaných bazalkových lístků
– 1 lžíce oleje z paprik (nebo olivového)

na brambory:
– 5 – 6 středních brambor
– 1 lžička uzené papriky
– 1 stroužek česneku
– 2 lžíce (olivového) oleje
– sůl + lžička vločkové soli (nemusí být)

Nejdřív začněte bramborami. Troubu nastavte na 180°C. Oloupejte brambory a nakrájejte je na půlcentimetrové plátky. Dejte je na plech pokrytý pečícím papírem a promíchejte se solí, olejem, paprikou a utřeným česnekem. Vložte do trouby a pečte zhruba 40 – 45 minut, dokud nezezlátnou a nebudou křupavé.

Papriky nakrájejte na malé kostičky, fetu nastrouhejte na hrubém struhadle. Pak v misce promíchejte všechny ingredience a uložte do lednice. Až budou brambory upečené, tak je na talíři ještě posypejte vločkovou solí a podávejte spolu s dipem. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.