Letošní Velikonoce jsou pro mě už dopředu marný. Původně jsem totiž na Velikonoční pondělí měla nastoupit do nemocnice na vyndání žlučníku. Jenže plány vylétly oknem ve chvíli, kdy mě minulé pondělí chytil záchvat a v nemocnici si řekli, že není na co čekat.. do tří hodin jsem byla na sále a tramtadadááá, od té doby mám měsíc držet žlučníkovou dietu. Nebudu se vám tady rozepisovat, jaký peklíčko to pro mě je, asi stačí když řeknu, že v základu nemůžu žádný tuky, vejce a většinu ovoce a zeleniny. Takže pááápááá mazanče, velikonoční nádivko a vajíčková pomazánko. Než jsem si ale způsobila tu kudlu, tak jsem si upekla trhací chleba jako přílohu k salátu a nacpala jsem do něj trs medvědího česneku a sušený rajčata a bylo to super! Co na tom, že ten záchvat byl nejspíš z toho kynutýho těsta. Jakmile budu v cajku, dám ho znova.
Co je potřeba?
– 125 + 180 ml mléka + na potření
– lžička cukru
– 1/2 kostičky droždí
– 400 g hladké mouky + na podsypání
– 40 g rozpuštěného másla
– hrst medvědího česneku, nasekanou
– cca 6 kousků sušených rajčat, nakrájených
V hrnečku ohřejte 125 ml mléka, až bude vlažné. Droždí rozmíchejte s cukrem, přilijte mléko, přikryjte a nechte 10 minut stát, než vzejde kvásek. Odvažte si mouku, přidejte kvásek, zbylé mléko (180 ml) a vypracujte hladké nelepivé těsto. Zakryjte potravinářskou folií a nechte hodinu v teple kynout. Po hodině vyválejte z těsta obdélník, tak půl centimetru vysoký. Pomažte ho rozpuštěným máslem a rovnoměrně posypte rajčaty a česnekem. Těsto podélně rozřezejte na pláty o šířce formy na biskupský chlebíček. Pláty pak nakrájejte na obdélníčky – kratší strana se na výšku musí vejít do formy. Pokud nemáte nepřilnavou, tak ji vyložte pečícím papírem, nebo vymažte máslem. Obdélníčky naskládejte na sebe a vyskládejte je do formy. Nechte ještě půl hodiny kynout. Mezitím si rozehřejte troubu na 180°C. Za půl hodiny chlebíček potřete mlékem, dejte do trouby a pečte zhruba 45 minut, dokud nejsou vršky zlatavé. Po upečení vyndejte z formy, nechte vychladnout a pak už si jenom odlamujte jednotlivé proužky dle libosti. Dobrou chuť!