SWEET & SALTY

...jako život...
Polévka

Harira

Musím říct, že tento způsob zimy se mi zdá dost šťastný. Mám radost, že mrzne, až praští, i když to znamená, že s píďalou strávíme venku mnohem míň času, než bych chtěla. Na druhou stranu alespoň vymřou všechny ty potvory jako komáři a klíšťata, co nás pak tolik otravují v létě. Pevně doufám, že příští rok bude stejná zima jako letos, aby si píďala do sytosti užila sníh, až bude capkat a ne jenom takhle z kočáru. A hlavně v takové kose přichází chuť na vydatné, hřejivé polévky, které zasytí a pohladí po zmrzlé duši a ještě s nimi není moc práce, takže člověk má víc času na zachumlání se pod deku a pití čaje 🙂 Jednou takovou je i harira – marocká polévka vonící směsí koření, rajčaty a sytá díky luštěninám. Měla jsem ji už nějakou dobu v merku a pak mi přišel prosincový Gurmet a tam byla a já to vzala jako znamení, že už je načase se do ní pustit.

Co je potřeba?
– 1 cibule
– 3 stroužky česneku
– 2 lžičky sušeného zázvoru
– 1 lžička čerstvě namletého pepře
– 2 lžičky kurkumy
– 1 lžička (čerstvě nadrceného) římského kmínu
– 1/2 lžičky mletého šafránu
– 1 svitek skořice
– 2 plechovky rajčat
– 1 litr vývaru
– 1 plechovka cizrny
– 1 hrnek červené čočky
– sůl
– olivový olej
– koriandr nebo listová petržel na ozdobu

V hrnci na oleji nechte změknout nadrobno nakrájenou cibuli. Až začne cibulka lehce hnědnout, přidejte česnek nakrájený na tenké plátky a všechno koření. Půl minuty nechte opékat, aby se koření hezky rozvonělo. Pak přilijte rajčata a vývar, přiveďte k varu, přidejte čočku i cizrnu, osolte a nechte na mírném stupni vařit tak dlouho, dokud čočka nebude hotová, zabere to asi 20 minut. Na talíři ozdobte koriandrem nebo petrželkou (pokud jako já nemáte koriandr rádi). Dobrou chuť!

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.