SWEET & SALTY

...jako život...
Hlavní chod

Chřestový koláč

Tak jo, poslední příspěvek s chřestem, fakt. Letos jsem se, jak koukám, rozjela. Což je zvláštní, protože mám nejmíň času za poslední roky 😀 Je vidět, že zkrátka nejlíp pracuju pod tlakem – čím míň času mám, tím víc se mi toho daří uvařit a nafotit 😀 No.. každopádně tenhle koláč mě zaujal v kuchařce Den bez masa už vloni a letos na něj došlo. Asi jste zaregistrovali, že na fotce to tak úplně bezmase nevypadá.. ehm.. ano, je to pancetta. A je tam proto, že jsem chtěla mému milému M. ten koláč trochu zpříjemnit, protože jsem si myslela, že na něj bude trochu moc zelenej. Ale nepovedlo se to, moc zelenej byl i tak. Mě ale chutnal tak moc, že jsem ten poslední kousek za něj dojedla a stydím se za to jenom maličko 🙂 Pokud seženete tenký chřest, dejte ho tam celý. Pokud bude silnější, tak je podélně rozpulte.

Co je potřeba?
– 1 balení listového těsta (měla jsem wewalku)
– cca 400 g chřestu
– 150 g creme fresh nebo tučné zakysané smetany
– 2 lžíce na jemno nastrouhaného parmazánu
– 1 žloutek
– sůl a pepř
– 100 g pancetty nebo slaniny, na kostičky (nemusí být)

Dejte hřát troubu na 180°C. V hrnci přiveďte vodu k varu a v ní nechte chřest dvě minuty povařit. Pak ihned zchlaďte pod studenou vodou. Těsto položte na pečícím papíru na plech. Smíchejte creme fresh, parmazán, žloutek, sůl a pepř a potřete směsí celou plochu těsta kromě tak 1 cm u krajů. Na to vyskládejte chřest jak se vám zlíbí, posypejte pancettou/slaninou, pokud chcete a dejte na 20 minut péct. Po vytažení nechte před krájením chvíli odpočinout, bude se vám to lépe jíst. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.