SWEET & SALTY

...jako život...
Hlavní chod

The Daring Cook’s Challenge April – MAKE NO BONES ABOUT IT! (kuřecí roláda)

Březnovou výzvu Daring Cook’s jsem sice nevynechala, ale tak nějak se nevydařila úplně podle mých představ. Dělal se domácí sýr a i když sýr jako takový se povedl, málo jsem ho ochutila a tak nakonec nebyl nic moc. Ale určitě se k němu vrátím, protože proces dělání sýra je neuvěřitelně jednoduchý a ráda bych si vyzkoušela nějaké další druhy.

Zato dubnovou výzvu jsem měla tentokrát (a asi poprvé) dokonce s předstihem! Doufám, že se mi povede tenhle trend zachovat 🙂 Asi to bylo i tím, že jsem se vlastně na tuhle „práci“ chystala už dlouho a výzva mě jenom nakopla se do toho konečně pustit. Duben hostila Lisa z blogu Parsley, Sage and Sweet a tématem bylo vykostění kuřete, jeho napchání jakoukoli náplní a upečení. Takže vlastně kuřecí roláda 🙂 Takovou dělá  co se pamatuju naprosto famózně moje maminka a já jsem ji vždycky obdivovala, jak bravurně a hlavně ultrarychle dokáže to kuře vykostit a udělat z něj krásnou pravidelnou roládu. Konečně jsem měla důvod to taky zkusit.

Mě sice vyksštění trvalo skoro hodinu (mamča to zvládá za 15 minut), ale nakonec se povedlo a dokonce jsem ani nikde neprořízla kůži. A to, na rozdíl od návodu ve výzvě, vykosťujeme kuře komplet, zatímco většina ostatních účastníků nechala zadní běhy. Takže můžu říci, že jsem na sebe náležitě pyšná! 🙂 U nás doma plníme kuře hořčicí, slaninou a míchanými vajíčky. Což může být pro někoho prapodivná kombinace, ale slibuju, že když to zkusíte, 100% vám to bude chutnat. Nenechte se odradit větší pracností, stojí to za to.

Co je potřeba?
– 1 kuře, tak cca 1,5 kg
– 2 vrchovaté lžíce plnotučné hořčice
– 100 g slaniny, nejlépe na tenko nakrájené (prodává Le&Co jako shaved slaninu)
– 1 cibule
– 4 vejce
– lžíce másla + na pokladení rolády
– sůl a pepř

Začněte vykostěním kuřete. Nejdřív nakrojte prsa uprostřed, podél středové kosti a chrupavky, přes celou délku kuřete. Pak velmi ostrým malý nožem po kouskách jeďte podél kostí hrudníku až dolů k páteři. Až budete mít obnažený celý hrudník, oddělte v kloubech přední a zadní běhy a pak opatrně odkrájejte páteř – to je asi nejrizikovější místo, protože páteř prakticky od kůže nechrání žádné maso a je důležité neproříznout kůži, aby vám pak náplň netekla ven. Potom vykrájejte přední a zadní běhy. U předních nejřív odřízněte první dvě části v kloubu – v těch je beztak hlavně kost a kůže a skoro žádné maso. Potom vykrájejte zadní běhy. Musíte kolem dokola objet nožem konec kosti, abyste pak mohli celou nohu vytáhnout – tady díra v kůži nevadí, protože je jí tam hodně.

Když máte kuře vykostěné, je potřeba maso rozprostřít tak, aby pokrylo celou plochu kůže. To uděláte tak, že naříznete prsíčka, nedokrojíte a rozevřete je jako knížku. Když to uděláte na obou stranách a stejně tak s masem ze stehýnek, maso pokryje celou plochu kuřete i tam, kde byla jenom kůže kolem páteře. Maso by mělo být na celé ploše ve zhruba stejné vrstvě. Celé to na poprvé trvá méně než hodinu, s každým dalším pokusem budete rychlejší a rychlejší. Kostru kuřete se zbytky masa pak můžete zužitkovat na vývar 🙂

Teď jsou na řadě míchaná vajíčka. Nakrájejte na drobno cibuli a na lžíci másla ji osmahněte do měkka, ale ne tak, aby začala hnědnout. Pak přidejte vajíčka, sůl a pepř. Míchejte do konzistence mírně tekuté, aby se dobře roztíraly na kuře. Při pečení ještě ztuhnou. Roládu dobře osolte a opepřete, potřete horčicí a poklaďte plátky slaniny tak, aby zakrývala celou plochu. Na slaninu rozprostřete míchaná vejce, ale na horní straně nechte tak 5 cm volných, aby při rolování vajíčka netekla ven.

Už se blížíte cíli!! Už zbývá jenom roládu zavinout (z té delší strany) a důkladně obvázat kuchyňským provázkem. Opatrně roládu přeneste do pekáče, který budete moct přiklopit. Poklaďte ji kousky másla a podlijte sklenicí vody. Rozpalte troubu na 200°C, vložte přikrytou roládu a stáhněte na 180°C.

Zhruba po 50 minutách sundejte poklop a pečte dalších 20 minut nezakryté tak, aby se na roládě udělala krásná křupavá kůžička. Bude ještě lepší, když ji během těch 20 minut párkrát polijete vypečenou šťávou. Hotovou roládu vyndejte z trouby, na prkénku odstraňte provázek a nakrájejte na plátky. Asi nejlepší přílohou je bramborová kaše. Naservírujte kaši, na ni plátky rolády a polijte výpekem, který je díky hořčici a slanině v kuřeti naprosto vynikající. Přiznám se, že kolikrát výpek dojídám kouskem chleba, protože je vážně skvělý. Super je roláda i studená, na chlebu s hořčicí, nebo nakrájená a obložená salátem a zeleninou na párty. Dobrou chuť!

6 Comment

  1. I love your ballotine..it turned out so beautiful and the unique filling of bacon, eggs and nustard intrigued me so much, I scrambled up some mustard eggs Saturday morning..with a side of bacon! YUM! I'm going to have to try it in one of my next ballotines! Thanks so much for joining in my challenge this month…you really did an amazing job!

  2. Pěkně vykostěné kurča. Našla jsem si někde na youtube video hodně mi to pomohlo. Kuřecí roládu miluju ale musím se do toho vykosťování stejně přemlouvat. Dala bych si, vypadá krásně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.