SWEET & SALTY

...jako život...
Hlavní chod Pro děti

Cuketovo rýžový gratin

A je to zase tady – období cuket. Nejdřív se všichni těší, až jim konečně na záhonu vyrostou a za pár dní až týdnů je všichni nenávidí, protože se jich vždycky urodí moc a nikdo neví, co s nimi 😀 Nebudu lhát, jsme na tom úplně stejně. Tak je zkuste mrsknout do tohohle v podstatě pečeného rizota, ať se můžete pár z nich zbavit. Recept je ze slavné kuchařky Julie Child, ale maličko jsem si ho zjednodušila a zkrátila.

Co je potřeba pro 2?
– zhruba 1/2 kila cuket
– 120 g rýže
– 1 cibule
– 3 lžíce oleje
– 2 stroužky česneku
– cca 120 ml vývaru (lze i vodu)
– 60 g parmezánu
– sůl a pepř

Předehřejte troubu na 180°C. Umyjte cukety, nastrouhejte je na hrubo, lehce osolte a dejte vykapat do cedníku položeného v míse. V hrnci na dvou lžících oleje zpěňte cibulku, dokud nezměkne a lehce nezhnědne. Přidejte česnek a minutku míchejte. Vsypte rýži, zalijte vývarem. lehce osolte a uvařte rýži do poloměkka.

Menší zapékací misku vymažte lžící oleje. Cukety promíchejte s rýží a většinou sýra (nechte si tak dvě lžíce stranou). Pokud máte pocit, že je směs suchá (rýže potřebuje ještě nějakou vodu vsáknout při pečení), přidejte trochu vymačkané vody z cuket, pokud máte vody příliš, můžete zahustit trochou hladké mouky. Podle chuti dosolte a opepřete, přesuňte do zapékací mísky a posypejte zbylým sýrem. Pečte zhruba 30 minut minut, dokud sýr na povrchu nezezlátne. Dobrou chuť!

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.