SWEET & SALTY

...jako život...
Nezařazené Polévka Pro děti

Malá rekapitulace a rychlá polévka

Silvestrovský den nikdy nebyl můj oblíbený. Nemám ráda petardy (s malým dítětem je úplně nesnáším), prakticky nepiju, takže alkoholové veselí se mě taky netýká, naplno si uvědomuju, že je po Vánocích a většina zimy je pořád ještě přede mnou a mě tak strašně chybí slunce a teplo, že bych se nejradši zahrabala pod zem. Zkrátka není to úplně pozitivní období 🙂 Ale je to dobrá chvíle na moment se zastavit a třeba se i trochu zamyslet a zavzpomínat na celý ten uplynulý rok, na to, co se povedlo a co ne, a to už může být i docela fajn.

U nás se většina věcí samozřejmě točí kolem píďalky, jak už to tak u malých dětí bývá. Letos měla první narozeniny, začala chodit a nedávno začala konečně mluvit, což je báječný a strašně mě to baví. Už zvládne hodně věcí sama a samotnou mě kolikrát překvapí, že jí něco řeknu a ona tomu porozumí a opravdu to udělá. Takže první, co bych prohlásila tenhle rok za úspěšné, je naše rodina.

A co se povedlo jenom mě? Přešla jsem na nový web, který se mi líbí mnohem víc a taky se mi podařilo uvařit a sepsat o něco víc příspěvků, než jiné roky (zdaleka ne tolik, kolik bych ráda). Troufám si tvrdit, že jsem taky o něco zlepšila svoje fotky. Podařilo se mi přečíst docela dost knížek i přes ten zoufalý nedostatek času, který na čtení mám. No a začala jsem se ušít šít, k čemuž jsem se strašně dlouho odhodlávala. A i když zatím nešiju tolik, mám radost z každé malé drobnosti, která je použitelná a nositelná, stojí to za to.

A co se mi nepovedlo? Co se týče jídla, upadla jsem do takového prapodivného vařícího stereotypu. Málo zkouším nové věci a to mě mrzí. Nepodařilo se mi (nám) vyrazit na žádný větší výlet, který jsem chtěla, ale to doufám v dalším roce konečně napravíme. Nedokázala jsem si najít čas a hlavně chuť na reorganizaci mojí (nejen kuchařské) knihovny, kterou plánuju už dlouho, ale prostě jsem se nedokopala. A taky jsem málo vídala svoje přátele a to mě opravdu mrzí, ale ty týdny mi nějak prosvištěly mezi rukama..

Předsevzetí si nedávám, ale mám pár věcí, které bych v tom dalším roce ráda. Pokud se mi podaří jen jedna z nich, budu to považovat za úspěch. Člověk si sice má dávat velké cíle, ale mě to demotivuje, tak zůstanu při zemi. Takže v tom nadcházejícím roce bych moc chtěla:

– alespoň jednou týdně uvařit něco nového, co jsem ještě nikdy nedělala
– alespoň jednou za 14 dní přečíst knížku
– alespoň jednou za měsíc něco ušít
– alespoň jednou za čtvrt roku vyrazit na nějaký výlet

To vypadá docela reálně ne? A teď jsem na sebe zvědavá, protože dát to sem takhle veřejně je trochu bič, ještě že vás není tolik, kdo by to četl 😀 No a pokud jste to dolouskali až sem, tak za odměnu jeden ultrarychlý recept na polévku z romanesca, což je neskutečně fascinující rostlina, která vypadá, jako zkamenělina. Roste v růžičkách uspořádaných do spirály a každá ta růžička tvoří ještě svoji samostatnou spirálu. Fakt je to neuvěřitelná věc. Chutná jako květák s brokolicí dohromady (taky se jí občas u nás říká brokokvěták), ale směle ho můžete nahradit obyč květákem. Až ho potkáte na trzích, určitě se ho nebojte 🙂

Co je potřeba pro 2?
– 1/2 květáku romanesco
– 1/2 cibule
– 1 stroužek česneku
– 1/2 čajové lžičky římského kmínu
– 1/2 čajové lžičky kari
– 450 ml vývaru
– sůl, pepř a olej
– volitelně smetana a parmezán podle chuti

Na lžíci oleje nechte zesklovatět cibulku, až začne růžovět. Mezitím si rozeberte romanesco na menší růžičky, pár nejhezčích si nechte na upečení. K měkké cibulce přidejte romanesco, prolisovaný česnek a koření. Chvíli míchejte, než se to rozvoní. Pak zalijte vývarem, osolte a opepřete a vařte nějakých 10 – 15 minut, dokud zelenina nezměkne. Brambory nakrájejte na malé kostičky a spolu se zbylými růžičkami je uvařte v jiném hrnci téměř do měkka, potrvá to asi pět minut. Přendejte je do pekáčku, pokapejte olejem a nechte v troubě pod grilem chvíli péct, aby brambory získaly kůrku a romanesco se opeklo lehce do hněda. Polévku rozmixujte, pokud chcete, můžete ji zjemnit dvěma lžícemi smetany. Nalijte na talíř a ozdobte opečenými bramborami a růžičkami romanesca a posypejte lžící parmezánu.

Přeju Vám krásný rok 2018 a doufám, že pro všechny bude lepším, než byl 2017, ať už byl jakýkoli!!

 

 

 

3 Comment

  1. Terezko, moje milá nevěsto,
    Vás a samozřejmě také Vašeho manžela hezky zdravím.
    Moc bych si přála vědět, jak se Vám daří v roce 2019:)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.