SWEET & SALTY

...jako život...
Hlavní chod Pro děti

Kadeřávkové karbanátky s dýňovo-bramborovou kaší

Poslední dobou bojuju s nevysvětlitelným přívalem únavy a nechuti cokoli dělat. Jestli mi chybí sluníčko a s tím spojená energie už takhle brzo po začátku podzimu, tak vážně netuším, co budu dělat, až začne zima. Zatím nepomáhá nic, navíc v poslední době i špatně spím, takže se mi to kupí na hromadu a já bych nejradši ze všeho jenom ležela a koukala do stropu, nebo četla knížky. Což je na mateřský trochu utopie, takže nakonec se stejně musím nějak vzchopit a zajistit alespoň to nejnutnější. Preferuju proto rychlá, nekomplikovaná jídla, která se ideálně pečou či vaří s mojí minimální účastí.

Tyhle karbanátky přesně tohle splňují – uplácat masovou směs trvá chvilku, v troubě se o ně nemusíte nijak starat a kaši za mě umíchal robot (a i když ho nemáte, je to za tři minutky). Kadeřávek přidaný do masa je podzimní vitamínovou bombou, kterou snesete, i když kapustu a podobnou zeleninu nemusíte. Nic vám ovšem nebrání libovolně zvyšovat jeho množství na úkor masa 😉

Co je potřeba pro 2 a dítě?
na karbanátky:
– 300 g mletého hovězího
– 1/2 cibule
– 2 stroužky česneku
– 2 lžíce parmezánu
– 1 malé vejce
– zhruba 2 lžíce strouhanky
– 4 velké listy kadeřávku
– po půl lžičce oregana a majoránky
– na špičku nože muškátového oříšku
– sůl, pepř a olej

na kaši:
– 1/4 hokkaido dýně (nebo podobné množství jiného druhu)
– 4 větší brambory
– 6 lístků šalvěje
– máslo a mléko podle chuti
– sůl

Z kadeřávku vyřízněte tvrdé stonky a listy pokrájejte na nudličky. Zalijte vroucí vodou a minutu vařte. Pak hned slijte, zalijte co nejvíc studenou vodou a klidně přidejte i pár kostek ledu. Jde o to, aby se zelenina přestala vařit a zachovala si barvu, chuť a křupavost.

Cibuli pokrájejte na jemno a česnek utřete. V míse smíchejte všechny přísady na karbanátky kromě oleje. Pokud se vám zdá směs příliš tekutá, přidejte strouhanku. Dejte hřát troubu na 180°C a na plech vyložený pečícím papírem vytvarujte karbanátky, vyjde to tak na 8-10 kousků. Lehce zakapejte olejem a dejte péct na zhruba 35 minut (pokud vaříte i pro děti, klidně pečte déle, abyste měli jistotu, že bude maso dobře propečené).

Než se karbanátky upečou, oloupejte a nakrájejte brambory a dýni na stejně velké kousky. Hokkaido se nemusí před vařením loupat, jiné druhy ano, tak na to pozor. Lehce osolte, přidejte šalvěj a uvařte do měkka. Poté slijte vodu, vyndejte šalvěj a přidejte máslo a mléko podle toho, jak moc tekutou či hustou kaši máte rádi. Pokud si nejste jistí, začněte se dvěma lžícemi másla a půl deci mléka a postupně přidávejte. Brambory s dýní buď rozšťouchejte, nebo jako já použijte šlehací nástavec robota. Nandejte si na talíř a nechte si chutnat!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.