SWEET & SALTY

...jako život...
Salát

Salát z černé čočky

Když jsem ještě chodila do práce, měli jsme kousíček od kanclu Marks&Spencer. Oblíbila jsem si jejich jídlo, už když jsem jezdila za bráškou do Anglie, a tak jsem byla nadšená, když i u nás udělali potravinové oddělení. Vím, jsou dražší cenová kategorie, ale používají kvalitní suroviny a dávají dohromady kombinace, které by mě ani nenapadly a nikdy se mi nestalo, že by mi to vůbec nechutnalo. Často jsem tam naběhla po práci, když slevňovali řadu produktů a podle toho jsem nakoupila k večeři, takže to ani nevyšlo tak draze. A jejich balzamikový krém, bazalkový olej a hummus jsou zkrátka nepřekonatelný!

Několikrát mě zachránili od smrti hladem v pauze mezi dvěma schůzkami, kdy jsem tam jenom skočila a v poklusu vdechla jejich čočkový salát s fetou. A protože mi chybí, začala jsem si ho dělat doma. Originál to sice není, ale myslím, že jsem se přiblížila. Jo a je to taky super párty salát, protože si ho můžete kotel udělat dopředu, nezvadne, ale hezky se uleží a chutě se krásně prolnou. Ale nepoužívejte na to jiný druh čočky, protože Beluga se nerozváří a navíc je moc hezká na pohled 🙂

Co je potřeba pro 2?
– 150 g čočky Beluga (krom M&S seženete třeba i v DMku)
– 4 rajčata
– 1/2 papriky
– 8-10 sušených rajčat
– 1/2 šalotky nebo menší červené cibule
– 50 g fety
– hrst pažitky

na zálivku:
– 3 lžíce olivového oleje
– 3 lžíce citronové šťávy
– sůl a pepř

Čočku nasypte do hrnečku, zalijte vodou v poměru 2 díly vody na 1 díl čočky a vařte při mírném varu zhruba 30 minut. Pokud vám tam zůstal zbyteček tekutiny, slijte ji a čočku přendejte do misky a nechte zcela vychladnout, klidně i v lednici. Mezitím nakrájejte zeleninu na drobné kostičky, cibuli na co nejtenčí půlkolečka a pokrájejte i pažitku. V misce prošlehejte suroviny na zálivku tak, aby se spojily. Přidejte vše krom sýra k čočce a jemně, ale důkladně promíchejte. Dejte na talíř a navrch posypte rozdrobenou fetou. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.