SWEET & SALTY

...jako život...
Hlavní chod Pro děti

Vepřové s batátovo-petrželovou omáčkou

Huuu, ani jsem si toho nevšimla a plíživě se tu objevil podzim. To je období, které jakž takž snáším, pokud je alespoň trošku hezky a sluníčko. I tak to ale znamená, že na dveře klepe zima a s tou my se rády nemáme ani trošku. Možná tak do Vánoc, pokud je sníh, ale víc ani den. No ale to je zatím daleko, i když je mi jasný, že to tu bude dřív, než bych chtěla. Podzim má ale několik výhod, díky kterým se dá zvládnout. Tak předně podzim voní, všimli jste si? Spadaným listím, jablky a švestkami a taky houbami v lese. Je to doba, kdy se člověku chce uvařit kakao a zalézt pod deku a to já mám ráda. A taky přichází ty dny,kdy mě už počasí neláká být moc dlouho venku a tak se celkem ráda upíchnu ke sporáku a vařím omáčky a peču podzimní koláče.

Tuhle omáčku jsem objevila na blogu Máma v kuchyni, což je blog, na který bych dříve asi nenarazila, protože nemám v oblibě máma/babyblogy. Ale co píďala začala jíst sama normální jídlo, tak jsem se poměrně rychle vyčerpala s obměnami a začala hledat inspiraci jinde, abychom nejedly pořád totéž. No a tenhle blog nejenže je čistě receptový (čili žádné dětské řeči okolo), ale navíc má fakt super nápady a všechna jídla jsou zároveň jedlá i pro dospělé. Udělat omáčku ze sladkých brambor by mě asi nikdy nenapadlo, ale s petrželí funguje skvěle a když přidáte trochu citronu, nemá to daleko ke svíčkové. Tímto končím mateřské okénko a vy tam mrkněte, třeba i když špunty ještě/už nemáte, všechno to vypadá ohromně.

Co je potřeba pro 2 a mrně?
– 250 g batát, na kostičky
– 200 g petržele, na kostičky
– 300 g libového vepřového
– 1 menší cibule
– cca 500 ml vývaru (neslaného), lze použít i voda
– 2 bobkové listy
– 3 kuličky nového koření
– 50 ml smetany ke šlehání
– cca 2 lžíce citronové šťávy (podle chuti)
– 2 lžíce oleje, sůl a pepř podle chuti

Cibuli nakrájejte na menší kostičky a nechte ji na oleji zesklovatět a změknout. Mezitím nakrájejte maso na kostky tak 2×2 cm a přidejte je k cibuli. Pár minut restujte a až maso začne hnědnout, přidejte batáty a petržel. Dál restujte, až se zelenina rozvoní a lehce opeče. Pak vhoďte koření a zalijte vývarem tak, aby všechno bylo ponořené (ale ne více). Přiklopte, nechte dusit, dokud maso nebude měkké (trvá to tak hodinu) a občas se mrkněte, jestli není potřeba dolít tekutinu.

Když maso změkne, vyndejte ho z hrnce stranou do misky. Dohledejte a vyndejte i koření a zeleninu rozmixujte na hladko – možná bude potřeba přilít ještě trochu tekutiny. Na závěr zjemněte smetanou a dolaďte citronovou šťávou. Pokud vaříte i dětem a nechcete solit, tak teď pro ně odeberte omáčku i maso a pro sebe dosolte a dopepřete zbytek. Odebrat omáčku můžete už před přidáním smetany a citronu, naší píďale ale obojí chutná. Podávejte s těstovinami, rýží nebo kuskusem. Dobrou chuť!

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.