SWEET & SALTY

...jako život...
Chuťovka Snídaně

Vajíčková pomazánka

Pomazánka je podle mě jedno z nejgeniálnějších jídel. Za pár korun a s minimem práce vykouzlíte večeři či snídani a třeba hned na dva dny za sebou. Já jich mám v repertoáru asi šest, které střídám a mezi tu skoro nejoblíbenější (předčí ji jen česneková a bramborová) patří vajíčková. Vím, že většina lidí ji dělá hlavně na velikonoce. V tomhle období ji naopak já nedělám skoro nikdy, ale místo toho ji máme průběžně během celého roku.

Na chalupě mají moji rodiče známé, od kterých berou krásně žlutá vajíčka od slepiček, které si volně běhají a vyzobávají co je jim libo a na vajíčkách je to znát. Taky jsem už před několika lety jsem do pomazánek přestala používat tavené sýry. Vlastně jsem je přestala používat do čehokoli a místo nich dávám žervé, které je mnohem zdravější a na chuti se to podle mě zase tak moc neprojeví (i když moji maminku byste o tom nepřesvědčili 🙂 ). Jen si nevybírejte to krémové, protože pustí vodu a pomazánku pak můžete jíst tak akorát lžičkou.

Co je potřeba?
– 5 vajec (bio nebo z volného chovu)
– 200 g neochuceného žervé
– 1 lžička hořčice (můžete i dijonskou)
– 1 lžíce majonézy
– 1 lžíce červené cibule nebo šalotky pokrájené na velmi drobno
– sůl a pepř
– pažitka nebo jarní cibulka na ozdobu

Jako téměř každá pomazánka, i tahle je velmi jednoduchá a rychlá. Vajíčka uvařte na tvrdo a po vychladnutí je nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte žervé, hořčici, majonézu a cibuli. Dobře promíchejte a na závěr osolte a opepřete podle chuti. Nejlepší je na čerstvý chleba, posypaná pažitkou a podávaná s rajčaty nebo ředkvičkami.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.