SWEET & SALTY

...jako život...
Hlavní chod Pro děti

Pečená letní zelenina

Osobně mám radši jaro než léto, protože mě baví odkládat oblečení vrstvu po vrstvě a cítit ve vzduchu mrazivá ráda a zároveň svěží vzduch, co slibuje rozkvetlé stromy. Ale i léto má něco do sebe, když se můžu koupat a ležet na trávě a myslet jenom na to, jaké studené pití si udělám a co ten den utrhnu na zahradě a slupnu. I když bydlíme v paneláku, tak máme to štěstí, že můžeme vypadnout na chalupu a tam chodit bosí a houpat se v houpačce a koupat se od rána do večera. Zvlášť na mateřské to jeden dost ocení.

A taky (letos poprvé) můžeme využívat výhody záhonu a nově vysázených angreštů. Když se k tomu připojí ještě pravidelná dodávka zeleniny z plantáží maminky mého muže, nemusíme do krámu pro zeleninu pomalu celé tři měsíce 🙂 S tím ale občas taky vyvstane otázka, co se vší tou úrodou vlastně udělat, abychom ji nakonec nemuseli část vyhodit, protože to by byla čirá nevděčnost k přírodě. A tak, jako spousta ostatních, vymýšlíme, kam ještě udat cuketu a dýni a rajčata, aby nám nakonec nelezla krkem 🙂 Následující recept je tak jednoduchý, že se skoro stydím ho sem dávat, ale třeba inspiruje někoho dalšího, kdo si taky láme hlavu, jak ještě obměnit svoje výpěstky.

Co je potřeba pro 2 – 3?
– 2 – 3 střední cukety (cca 15 cm velké)
– 1 malý lilek
– 7 – 8 rajčat (podle velikosti)
– 5 lžic rajčatové passaty (pyré)
– 1 stroužek česneku
– 1 malá cibule
– 1 mozzarella
– 3 lžíce parmezánu
– sůl a olivový olej
– bylinky podle chuti (tymián, oregano, rozmarýn..)

Cukety a rajčata nakrájejte na kolečka – vybírejte taková, která budou mít podobnou velikost. Lilek překrojte napůl a nakrájejte na plátky. Pokud máte větší lilek, tak ho rozčtvrťte – pak ale budete potřebovat jen poloviční množství. Všechny plátky by měly mít podobnou velikost a být tak 2-3 mm silné.

Troubu zapněte na 180°C. Cibuli nakrájejte na drobno, česnek buď také, nebo ho můžete nastrouhat. Na dno pekáčku rozprostřete rajčatové pyré a posypejte ho cibulí a česnekem. Lehce osolte.

Postupně vyskládejte pekáček zeleninou – skládejte na sebe plátky cukety, lilku a rajčat a pak je vkládejte na pyré, dokud nebude pekáček plný. Zlehka pocákejte olejem a osolte, posypejte bylinkami (čerstvé jsou lepší, ale sušenými taky nic nezkazíte) a dejte do trouby. Po půl hodině zeleninu posypejte nastrouhanou mozzarellou a parmezánem a nechte ještě další půl hodinu péct. Podávejte s bagetkou nebo kuskusem, do kterého můžete vmíchat dvě lžíce bylinkového pesta. Dobrou chuť!

TIP: pokud nesníte všechno, můžete zbylou zeleninu druhý den rozmixovat s trochou smetany a mít tak bezpracnou omáčku na těstoviny 😉 Naše píďala se oblizovala až za ušima.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.